Koliko su zdravi začini koje koristimo svaki dan

začini
Foto: EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Začini su ključni za ukusne recepte i često su faktor koji jelu daje bolji ukus, ali i prema kom možemo da prepoznamo poreklo onoga što nam je na tanjiru.

Isti proteini, žitarice i povrće pripremljeni sa različitim začinima rezultiraće potpuno različitim iskustvima sa hranom.

Osim što su aromatične bombe, začini imaju neverovatne zdravstvene prednosti, piše Real Simple.

Cimet

Brojne studije su pokazale da cimet ima uticaj na snižavanju glukoze u krvi, uključujući i istraživanje koje je pokazalo da samo 500 miligrama cimeta dnevno može da smanji nivo glukoze u krvi kod ljudi s predijabetesom.

Bioaktivna jedinjenja cimeta zajedno deluju antioksidativno, antimikrobno, i antifugalna.

Pročitajte još:

Kurkuma

Neke studije pokazuju da kurkuma može da inhibira rast tumorskih ćelija, kao i da smanji upalne markere u telu

Kurkuma se takođe istražuje zbog dobrobiti zdravlja creva i mozga, a može da pomogne i u smanjenju ukupnog holesterola i triglicerida. Postoje dokazi da kurkumin može da ima ulogu u upravljanju simptomima depresije.

Đumbir

Đumbir sadrži aktivno jedinjenje nazvano gingerol koji sadrži fitonutrijente koji deluju kao antioksidans uz antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva.

Može da pomogne u ublažavanju mučnine i povraćanja, posebno povezanih s tim simptomima tokom trudnoće i hemoterapije. Konzumiranje đumbira takođe može da pomogne u ublažavanju bolova povezanih sa reumom.

Ljuta papričica

Ljuta papričica sadrži aktivno jedinjenje kapsaicin, prepoznat po nizu zdravstvenih prednosti i zbog svojih antioksidativnih i protivupalnih svojstava.

Što je papričica ljuća, to sadrži više kapsaicina. Papričica takođe sadrži iznenađujuće količine vitamina i minerala, uključujući gvožđe, vitamin A, vitamin E i vitamin B6, kao i razne fitohemikalije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram