Koliko su Srbi gojazni i kako se uhvatiti ukoštac sa viškom kilograma

Fitnes
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Koliko smo zapravo gojazni?

U Srbiji u poslednjih 10 godina prisutan je trend povećanja gojaznosti. Poslednji podaci pokazuju da 54,7 odsto stanovništva naše zemlje ima prekomernu telesnu masu, a da je svaki peti stanovnik gojazan, pišu na sajtu gojaznost.org.rs.

Podaci kažu da će skoro dva miliona stanovnika Srbije (28 odsto ukupne populacije) biti gojazno do 2030. godine, dok će još preko 215.000 dece uzrasta od pet do 19 godina, odnosno njih 18 odsto, imati problem sa gojaznošću, što je jedan od najvećih procenata u Evropi, prenosi danas.rs.

Svetski atlas gojaznosti pokazuje i da, kada se pogledaju posledice koje gojaznost nosi, kao i spremnost zdravstvenog sistema da izađe na kraj sa ovim problemom, Srbija se nalazi među najlošije ocenjenim državama Evrope. Srbija je takođe ocenjena kao najgore pripremljena da se izbori sa problemom gojaznosti u Evropi.

Kako ove crne brojke mogu makar malo da se promene i kako je moguće uhvatiti se ukoštac sa viškom kilograma, uskoro ćete videti u emisiji Najveći gubitnik na Nova S.

Veliki svetski TV format Najveći gubitnik, koji je već popularan globalno i do sada ga je gledalo više od 100 miliona ljudi, po prvi put će biti prikazivan u Srbiji, gde ga ekskluzivno donosi Nova S. Gledaoci će pratiti živote 16 ekstremno gojaznih osoba koje će se boriti za gubitak suvišnih kilograma i veliku novčanu nagradu koja na kraju puta čeka pobednika jer ko najviše izgubi – najviše i dobija.

U potpunoj izolaciji, uz mnogo emocija – suza, smeha, straha i uzbuđenja, svako od njih će pomerati sopstvene granice izdržljivosti. Kroz tri meseca odbacivanja loših navika i neverovatnih transformacija, emisiju će voditi poznata glumica Hristina Popović, a profesionalnu podršku takmičarima pružaće popularna lica poslednje sezone emisije Survivor i zaljubljenici u fitnes – Maša Kuprešanin i pobednik sezone Stefan Nevistić. Ovaj dvojac će u ulozi trenera usmeravati učesnike do pobede, kroz edukaciju i niz izazova, zadataka i prepreka, pomažući im da preokrenu svoje živote iz korena. Njima će u ovom nesvakidašnjem izazovu takođe pomagati stručan tim lekara, nutricionista i psihologa.

Pri okretanju zdravim životnim navikama, takmičari će pokazati odlučnost, takmičarski duh, motivaciju i istrajnost, ali – koliko će izdržati i da li će im međusobna borba otežati put do pobede?

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram