Da li je gojaznost dece povezana s težinom majke u trudnoći

Beba i porodica 08. feb 202210:27 > 10:27
gojazna deca
Foto: Sabine Thielemann / Panthermedia / Profimedia

Indeks telesne mase (BMI) trudnice ima mnogo manji uticaj na BMI deteta u odnosu na ono što se ranije verovalo, pokazalo je novo istraživanje. U skladu s tim gojaznost dece ne može biti uzrokovana telesnom težinom majke u trudnoći.

BMI je mera koja koristi podatke o visini i težini za praćenje promena u težini. Deca s visokim indeksom telesne mase, 25 ili više, imaju veći rizik od prekomerne težine ili gojaznosti zbog faktora okoline, a ne zbog težine njihove majke dok je bila trudna, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medicine.

Faktori okoline uključuju sve što decu tera da jedu više i manje vežbaju, rekao je autor studije Tom Bond, viši naučni saradnik na Univerzitetu u Bristolu.

Istraživači su koristili podatke prikupljene u longitudinalnim studijama „Deca 90-ih“ i „Born in Bradford“ kako bi analizirali BMI učesnika pri rođenoj težini, te onoj tokom starosti jedne i četiri godine. Dodatno, BMI je analiziran samo kod dece u dobi od 10 i 15 godina.

„Deca 90-ih“ je dugoročna istraživačka grupa koja počinje s preko 14.000 trudnica regrutovanih početkom 1990-ih. „Born in Bradford“ je istraživački program koji analizira zdravstvene podatke preko 30.000 ljudi u Bradfordu u Velikoj Britaniji.

Rezultati su pokazali da postoji mala veza između BMI majke i težine bebe pri rođenju, ali je uzrok nestao kako je dete odrastalo.

„Iako je BMI tinejdžera povezan sa BMI njihovih majki, to je verovatnije zbog nasleđenih gena i faktora načina života, a ne efekata u materici“, rekao je Bond.

Postoji mnogo faktora koji utiču na BMI odrasle osobe, tako da kontrola težine majke nije „čarobni lek“ koji će popraviti gojaznost, rekao je dr Kristopfher Boling, pedijatar u Pediatric Associates u Kentakiju, koji nije bio uključen u studiju, prenosi klix.ba.

Detetovo okruženje i način života, kao što je život u blizini velikog broja restorana brze hrane ili daleko od velikih zelenih, otvorenih površina, mogu uticati na njegov BMI, objasnio je Bond.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram