Koje su najskuplje vrste voća na svetu

najskuplje voće
Foto: Tolga Akmen / AFP / Profimedia

Dok su u zapadnim kulturama jabuke i pomorandže cenjene zbog nutritivne vrednosti, Japanci voću pridaju dublji smisao.

U Japanu ekskluzivne voćare imaju status zlatara, a kupci iz njih izlaze lakši za hiljade jena. Iza sjajnih vitrina u bilo kojem od Sembikijinih prodajnih mesta u Tokiju naći ćete voće po paprenim cenama: od lubenica u obliku srca do grožđa Ruby Roman s bobicama veličine loptice za ping pong. Skupoceno, pažljivo uzgojeno voće, međutim, nije rezervisano samo za Sembikijine radnje. Širom Japana takvi se proizvodi redovno prodaju za desetine hiljada dolara na aukcijama. Pre nekoliko godina par premium dinja prodan je za rekordnih 27.240 dolara. Savršeno okrugle, sa stabljikom u obliku slova T Yubari dinje s Hokaida jedan su od simbola Zemlje izlazećeg sunca.

U azijskoj kulturi, a posebno u Japanu voće ima potpuno drukčiji status nego u Evropi jer predstavlja mnogo više od gastronomije. Luksuzni proizvodi imaju važnu ulogu u razrađenom ritualu darivanja, pokazivanja poštovanja i ljubavi, piše Pun kufer.

Skupoceno voće se uzgaja na posebne načine kako bi bilo lepo, pravilno, mirisno i ukusno. Pedantni proizvođači, kao što je Okuda Ničio, koji je poznat po savršenim, bijin-hime jagodama (lepa princeza) u obliku loptice, i te kako moraju paziti na svaki korak uzgoja. I sam Okuda kaže da mu je trebalo 15 godina da dosegne taj nivo savršenstva. Lepim princezama treba 45 dana da izrastu u sočne okrugle plodove na njegovoj farmi u prefekturi Gifu. Godišnje ih proizvede tek 500, a cena im je oko 4 395 dolara. I proizvođači japanskog grožđa Ruby Roman nemaju velike količine. Godišnje ponude samo 2.400 grozdova neverovatno lepe crvene boje. I dok im se cena inače kreće oko 880 dolara po komadu, može biti i znatno veća, posebno ako želite da kupite grožđe iz prve berbe u godini.

Dok su u mnogim zapadnim kulturama jabuke i pomorandže cenjene zbog svoje nutritivne vrednosti, Japanci voću pridaju dublji smisao – nude ga bogovima na kućnim oltarima. Zbog toga se vrhunsko voće počelo smatrati važnim simbolom poštovanja i poklanja se za posebne prilike, naročito tokom sezona darivanja Očugena i Oseiba.

Stoga ne čudi što se skupoceno voće prodaje u biranim pakovanjima, često kutijama poput onih za nakit, kao što je recimo slučaj s jagodama. Dinje se pak prodaju pojedinačno zamotane i spremljene u ukrasne drvene kutije.

Najskuplje voće na svetu

Yubari dinja – 41.000 evra

Densuke lubenica – 5.500 evra

Grožđe Ruby Roman – 3.700 evra

Jagode Bijin-hime – 3.500 evra

Mango Taiyo no Tamago – 2.600 evra

Ananas Lost Gardens of Heligan – 1.400 evra

Četvrtaste lubenice – 700 evra

Citrus dekopon – 70 evra

Jabuka Sekai Ichi – 18 evra

Kruške Buddha – 8 evra

BONUS VIDEO: KELERABA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram