Na šta treba da obratite pažnju kada birate sadnice voća i cveća

Foto: Shutterstock

Imati sopstveni voćnjak je velika prednost. Osim što u toku sezone imate velike količine svežeg voća, možete spremiti i zimnicu, razne džemove i slatka i ostatak prodati. Bilo da želite da zasadite veliki voćnjak ili želite da imate stabla voća u svom dvorištu, proleće je pravo vreme za njihovu sadnju.

Pre nego što odaberete sadnice voća na nekoliko stvari treba da obratite pažnju. Prvo, kada birate voće koje ćete zasaditi u dvorištu vodite računa o tome da odaberete sorte koje uspevaju u našim krajevima.

Naša klima nije pogodna za, na primer, limun, kivi, pomorandže, tako da dobro razmislite pre nego što odaberete sadnice nekog egzotičnog voća koje ćete posaditi napolju. Da biste bili sigurni da će vam se kalemovi koje ste posadili primiti, dobro napredovati i rađati, birajte domaće voće kao što su kruške, jabuke, trešnje, kajsije…

Drugo, pre nego što sadnice voća posadite morate dobro pripremiti tlo, uraditi melioraciju zemljišta i proveriti njegovu PH vrednost. Teren treba da bude dobro osunčan da bi se plodovi što bolje razvijali i da bi bili slađi.

Kako da odaberete sadnice voća?

Kada birate sadnice voća morate dobro pregledati koren. Korenov sistem mora biti dobro razvijen. Nikako ne sme da bude truo jer to znači da kalemovi nisu pravilno čuvani i da Vam se sadnica sigurno neće primiti. Pored toga, proverite da li su sorte koje birate samooplodne ili su im neophodni drugi oprašivači.

Kako da pravilno posadite sadnice voća?

Kada ste odabrali sorte koje želite da imate u svom voćnjaku, jako je bitno da ih pravilno posadite. Za sadnice voća je neophodno iskopati rupu 50*50 centimetara. Zatim na dno rupe treba nasuti malo stajnjaka, pa zatrpati zemljom i tek onda staviti kalem u rupu. Vodite računa da supstrat kojim zatrpavate kalemove bude rastresit i da je ceo korenov sistem pokriven.

Takođe, mesto spajanja kalema treba da bude van zemlje. Nakon što ste zatrpali koren treba dobro da stisnete zemlju i obilno da zalijete sadnicu, dakle da sipate najmanje 20ak litara vode, kako bi se zemlja dobro slegla. Nakon sađenja, kalem orežite do visine nekih 80 do 100 centimetara. Ukoliko voće sadite u proleće, te sadnice će zahtevati redovno zalivanje kako bi se primile.

Proleće je idealno vreme da posadite i ruže

Kraljice cveća su svakako ruže. Njihovi raskošni cvetovi i opojan miris će ulepšati svako dvorište i sada je idealno vreme za njihovu sadnju. Pre nego što kupite sadnice koje želite da posadite u svom dvorištu, imajte na umu da postoji više vrsta, kao što su patuljaste, čajevke, stubaste, mnogocvetnice, polijante…

Ako ruže želite da posadite pored staze ili na prilazu kući, patuljaste su najbolji izbor za Vas. One se sade u razmaku od 30 ili 40 centimetara i ne rastu više od pola metra, a imaju raskošan cvet.

Stubaste ruže su idealan izbor za manje bašte jer ne zauzimaju mnogo prostora na tlu, a formiraju divnu šarenu kupolu.

Pored ograde se uglavnom sade mnogocvetnice koje će vremenom formirati veliki grm i cvetaće tokom celog leta.

Nesumnjivo najlepši ukras pored svake kuće ili na ulazu u dvorište su ruže puzavice od kojih možete formirati venac na kapiji.

***

Bonus video: Slovenija, najčistija zemlja sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram