Koje je povrće zdravije sirovo, a koje kuvano

Sirovo povrće ima različite hranjive materije od kuvanog, pa valja znati koje treba kuvati, a koje ne da biste iz njega iskoristili sve.

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću su kategorisani kao rastvorljivi u mastima i rastvorljivi u vodi. Vitamini rastvorljivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K, su stabilniji, dok su vitamini rastvorljivi u vodi, kao što su vitamin C i B, osetljiviji na kuvanje i tako se gube.

Zbog toga se često preporučuje da se neke vrste povrća jedu sirove kako bi se maksimizirala količina hranljivih materija iz njih.

Povrće je takođe bogato antioksidansima, a kod nekog povrća se uništava tokom kuvanja, a kod drugog postaje bioraspoloživo. To znači da telo bolje apsorbuje hranljive materije iz njih. Metoda kuvanja koja takođe igra ulogu u opstanku minerala i antioksidanata, prenosi danas.rs.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo

Povrće bogato vitaminom C, kao što su brokoli, spanać i zelena salata, najbolje je za zdravlje kada se jede sirovo. U njima se kuvanjem smanjuje količina vitamina C. Kelj i grašak su zdraviji za jelo sirovi.

Povrće bogato antioksidansima koje je zdravije jesti i sirovo su beli luk, spanać, koren peršuna i praziluk, a među začini su zeleni biber u zrnu.

Povrće koje je zdravije jesti kuvano

Postoji povrće čije antioksidante telo bolje apsorbuje kada se prvi put kuva. Da biste iskoristili sve hranljive sastojke, kuvajte šargarepu, beli i slatki krompir, špargle, cveklu i karfiol.

Kuvanje takođe pozitivno utiče na bolju apsorpciju beta karotena u povrću kao što su šargarepa, slatki krompir, tikvice i bundeva.

Pažljivo kuvajte povrće

Naravno, bolje je jesti kuvano povrće nego ga uopšte ne jesti. Ako sirovo povrće nije za vas ili jednostavno više volite da ga jedete kuvano, maksimalno iskoristite hranljive materije. Kuvajte ih dovoljno dugo da omekšaju, ali ne predugo da postanu kašasti, piše Live Strong.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram