Namirnica koja ima dvaput više vitamina C od pomorandže, a nije skupa i bukvalno nam je ispred nosa

Obiluje i vlaknima, kalcijumom i kalijumom.

Sa dolaskom hladnijih dana skloni smo da pohrlimo po namirnice bogate vitaminom C. I to je odlično! Mandarine, narandže, limuni i ostali agrumi ili citrusi garantovano će nam ojačati imunitet, ali postoji još jedna namirnica koju lako preskočimo, a izuzetno je bogata ovim važnim vitaminom.

Osim u citrusima, obilje ovog vitamina možete pronaći u – paprikama, koje sadrže dvostruko više vitamina C od limuna i pomorandže.

Paprika sadrži otprilike 128 mg vitamina C na 100 g, a narandža i limun sadrže oko 53 mg ovog vitamina na 100 g!

Uz to, naučna istraživanja pokazala su da količina vitamina C u crvenoj paprici može biti i do pet puta veća nego u agrumima, a obiluje i vlaknima, kalcijumom i kalijumom.

Foto: Shutterstock

Osim što prisutnost ovog vitamina donosi brojne prednosti za kožu i kosu, visok udeo vode i vlakana čini papriku namirnicom koja je niskokalorična, a istovremeno zasitna. To pomaže u kontroli telesne težine pa je mnogi nutricionisti preporučuju u povećanim dozama kada želimo smršati.

Više vitamina C znači i manje bora

Dobro je poznato da vitamin C jača imunološki sustav i ima snažno antioksidativno dejstvo pa ga je preporučeno konzumirati u većim količinama u sezoni prehlada i gripa.

Lako se dodaje u razna jela

Manje je poznato to da se uspešno suprotstavlja slobodnim radikalima iz vazduha, glavnim krivcima za starenje, čime je izuzetno pogodan za negu kože i kose.

“Vitamin C pdstiče i proizvodnju kolagena, pa će njegov redovan unos u preporučenim dozama omogućiti lice s manje bora”, ističe dr Olivije Kurtin-Klarins.

Kako dodati papriku u obroke?

S obzirom na sve navedeno, jasno je zašto bi se crvena paprika trebalo da se nađe u svakom (ili bar većini) obroka u danu, a možete je jesti sirovu, kuvanu ili kao začin jelima.

Foto: Shutterstock

Crvena paprika u prahu odličan je začin jelima

Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi trebalo da izbegavate termičku obradu na visokim temperaturama jer toplina uništava vitamin C.

Isprobajte je u testenini i pirinču, naseckanu s povrćem ili mesom.

Napravite punjene paprike punjene filom od vrganja i integralnim basmati pirinčem.

Stavite je u sendvič sa integralnim hlebom.

Jedite je sirovu u salati od povrća ili s testeninom ili kinoom.

Kao što smo pomenuli, idealno je uvek odabrati sveže voće i povrće i konzumirati ih sirove, ali nutricionistkinja Laura Parada ne isključuje mogućnost da koristite konzerviranu papriku.

“Dobar su izbor ako nemamo svežu namirnicu na raspolaganju. Međutim, treba imati na umu to da se konzervirana paprika mora dobro oprati i očistiti od tečnosti u kojoj je konzervirana. Takođe, treba smanjiti količinu soli koliko god je moguće.”

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram