Voće koje treba da se jede od kraja septembra do januara – jedna šolja dnevno čisti creva kao unutrašnji tuš

Svako zrno zdravlja je puno.

Osim što je jedan od simbola jeseni, nar je prepun antioksidanasa i vlakana, što ga čini fantastičnim i zdravim sezonskim voćem

Početkom sezone „začepljenog nosa“, tj. prehlada i viroza, počinje potraga za načinima da unesete pojačane doze vitamina C, a umesto da koristite kupovne dodatke, učinite nar sastavnim delom ishrane sve do kraja januara.

Razlog je jednostavan – reč je o bogatom izvoru hranjivih materija, vitamina B i C, antioksidanasa i vlakana.

Evo šta unosite ako pojedete šoljicu semenki nara:

kalorije: 145
ukupna mast: 2,05 g
belančevine: 2,92 g

ukupno ugljenih hidrata: 32,7 g
vlakna: 7 g
šećer: 23,9 g
vitamin C: 17,8 mg

vitamin K: 28,7 mcg
folat (vitamin B9): 66,5 mcg
kalijum: 413 mg
bakar: 0,28 mg

Foto:shutterstock

Obiluje antioksidantnim jedinjenjima

Postoji nekoliko izvora antioksidanasa u navedenom sastavu, poput vitamina C, a istraživanja su otkrila da sok od nara ima veće protivupalno delovanje na organizam od crnog vina ili zelenog čaja.

Nar jeste car

„Antioksidantna jedinjenja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje ćelija i štite od bolesti“, kaže dr Leksi Morijarti i dodaje:

„Osim potencijalnog smanjenja rizika od razvoja određenih vrsta raka i srčanih bolesti, hrana bogata antioksidansima poput nara mogla bi doprineti zdravlju kože, mozga i očiju.“

Foto:shutterstock

Bogat izvor vlakana

Dijetalna vlakna jedan su od najmoćnijih nutrijenata koji se nalaze u ovom sočnom voću. Svaka šoljica sadrži ih sedam grama, što znatno zadovoljava dnevne potrebe za vlaknima prosečne odrasle osobe (oko 25 g dnevno za žene i 38 g dnevno za muškarce, prema Academy of Nutrition and Dietetics).

„Impresivan sadržaj vlakana nije jedini faktor koji utiče na zdravlje creva jer je nar takođe dobar izvor polifenola. Oni mogu delovati kao prebiotici koji hrane dobre mikrobe’, objašnjava dijetetičarka Kim Kulp i nastavlja:

„Polifenoli mogu poboljšati crevnu sluznicu i smanjiti upalu koja uzrokuje bolesti. Povećanjem broja korisnih mikroba, smanjuje se i količina onih štetnijih.“

Poboljšava rad srca

Poznata je izreka da namirnice izgledaju poput organa kojima pogoduju, pa u skladu s time ne čudi to što je nar odličan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Nekoliko je načina na koje pogoduje zdravom radu srca. Za početak, povećava „dobar“ holesterol i snižava nivo „lošeg“ holesterola, a pritom smanjuje krvni pritisak.

Foto:shutterstock

Šta donosi sok od nara

Uz to, starija istraživanja pokazuju da ovo jesenje voće pomaže nakon suženja arterija poznatog kao ateroskleroza.

Stabilizuje nivo šećera u krvi.

Osim što pomaže radu kardiovaskularnog sistema, poboljšava nivo šećera u krvi, a posebno dobre rezultate daje ako ga jedete na prazan želudac ujutro. Ali stručnjaci dodaju da postoji još jedna njegova korist:

„Sok od nara pomaže u oporavku nakon treninga i sportskih nastupa jer poboljšava bioraspoloživost azotovog oksida. Na taj način telo dobija hranljive materije potrebne za vežbanje“, zaključuje Klup, prenosi tportal.rs.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram