Koje je najgore piće za vaše srce

energetska pića
Foto: JOSE OTO / BSIP / Profimedia

Mnogo je stvari koje možete učiniti na dnevnoj bazi kako biste se pobrinuli za zdravlje svog srca. Možete da vežbate, pokušate da regulišete nivo stresa, bolje spavate ili promeniti ishranu tako da u nju uključite više hrane zdrave za srce.

Svi ovi koraci su važni, a osim određene hrane koja škodi zdravlju srca postoje i pića koja mogu negativno uticati na najvažniji organ u telu.

Dijetetičarka Trista Best kaže da su apsolutno najgori izbor, kada je u pitanju zdravlje srca, energetska pića.

“Od svih napitaka štetnih za zdravlje srca, energetska pića na vrhu su liste”, kaže.

“Iako kofein može biti zdrav za srce kada se konzumira u umerenim količinama, u energetskim pićima može se nalaziti i do 300 miligrama kofeina u samo jednoj porciji”, dodala je.

Prvo, previše kofeina može ubrzati srčani puls i produbiti simptome teskobe. Ako ste inače skloni ubrzanom radu srca, ispijanje energetskih napitaka može dovesti do neugodnog lupanja srca. Klinika Klivlend napominje da “iako to obično nije opasno, može biti alarm za uzbunu”.

“Višak kofeina može dovesti osobu do fibrilacije atrija, rezultirati visokim krvnim pritiskom, pa čak i dovesti do srčanog i moždanog udara u nekim slučajevima”, tvrdi Best.

Povećanje krvnog pritiska uzrokovano preteranom konzumacijom kofeina može biti malo, ali nekome ko već ima visok pritisak ili druge probleme sa srcem to može negativno da utiče na zdravlje srca.

Previše kofeina iz energetskog napitka takođe može imati diuretski učinak na vaše telo, što znači da morate da mokrite više nego inače. Tako zapravo dehidrirate svoje tielo.

“I srce dehidrirane osobe mora da radi jače zbog manjka krvi koja cirkuliše telom”, zaključila je dijetetičarka za Eat This, prenosi N1.

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram