Kandida je najčešća gljivica u ljudskom telu koja je generalno bezopasna, ali njen prekomerni rast može dovesti do infekcije koja se naziva kandidijaza. Anti kandida dijeta je stroga dijeta koja ima za cilj da ublaži simptome upale, međutim, njena efikasnost nije podržana naučnim dokazima.
Šta je kandidijaza
Postoji više od 150 poznatih vrsta kandide. Mnoge od njih se prirodno javljaju u različitim delovima vašeg tela. Ove vrste pomažu varenju i apsorpciji hranljivih materija iz hrane, međutim, ako se namnože, mogu drastično da utiču na zdravlje i kvalitet života. Uprkos velikom broju vrsta kandide u vašem telu, samo 15 su izvori infekcija, a najčešća je Candida albicans, koja čini više od 50 odsto slučajeva.
Faktori rizika za infekciju kandidom
Postoji nekoliko faktora rizika za infekciju kandidom, a oni uključuju:
- Ishranu bogatu rafinisanim ugljenim hidratima i šećerom
- Obilnu konzumaciju alkohola
- Povišeni nivo stresa
- Neravnotežu u mikrobioti
- Nepravilnu upotrebu katetera
- Pilule za kontracepciju ili antibiotike
- Dijagnozu dijabetesa
- Slab imuni sistem
Ako imate bilo koji od ovih faktora rizika, pokušajte da ih rešite promenom ishrane i stila života.
Kandidijaza – simptomi
Kandida se najviše nalazi u oblastima tela kao što su koža, usta, digestivni trakt, nokti na nogama, rektum i vagina. Ovo su mogući simptomi infekcije:
- Mučnina
- Nadimanje, zatvor ili dijareja
- Hronični umor
- Problemi sa kožom kao što su ekcem ili osip
- Ponavljajuće infekcije urinarnog trakta
- Razdražljivost i promene raspoloženja
- Anksioznost ili depresija
- Bol u zglobovima
Ishrana kod kandide
Ne postoje naučni dokazi da se kandida može izlečiti ishranom, međutim, lekari uprkos tome savetuju promenu u jelovniku, ograničavanje hrane i pića koji imaju potencijal da pospeše razvoj kandide, a uključivanje namirnica koje imaju prirodna probiotska svojstva. Anti kandida dijeta isključuje pre svega alkohol, kofein i hranu bogatu šećerom i glutenom, kao i određene mlečne proizvode i štetne aditive. S druge strane podstiče konzumaciju voća sa niskim sadržajem šećera, povrća bez skroba i hranu bez glutena.
U čemu je problem sa teorijom da ishrana leči kandidu
Dijeta isključuje gluten zbog tvrdnji da može oštetiti crevnu sluznicu. Međutim, nema dokaza da gluten uzrokuje oštećenje creva kod ljudi koji nemaju netoleranciju na gluten (celijakija).
Veoma visok unos šećera može pogoršati infekcije kandidom kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom. Dijeta sa visokim sadržajem ugljenih hidrata može povećati broj kandide kod nekih ljudi, ali nedostaju dokazi da povećava rizik od infekcije.
Dijeta takođe isključuje neke mlečne proizvode. U teoriji, laktoza (mlečni šećer) može stimulisati rast kandide povećanjem kiselosti u ustima, ali to do sada nije potvrđeno.
Namirnice sa veštačkim sastojcima, visokim sadržajem buđi, konzervansima i pesticidima su takođe isključene. Međutim, nijedan dokaz ne povezuje buđ, konzervanse ili pesticide sa povećanim rizikom od infekcije kandidom.
Alkohol i kofein se obeshrabruju kako bi se podržao zdrav način života i sprečilo se varanje u ishrani.
Sve u svemu, ova dijeta je kreirana da smanji upalu i uključi zdravu hranu koja može biti od koristi vašim crevima i smanjiti rizik od kandide tokom vremena.
Ipak, do danas, nijedna studija nije potvrdila efikasnost dijete.
Dokazane koristi anti kandida dijete
Uprkos nedostatku dokaza koji podržavaju efikasnost kandida dijete u pogledu eliminacije infekcije, ona ima mnoge potencijalne prednosti zbog fokusiranja na zdravu hranu.
Ishrana se sastoji od celih namirnica koje takođe mogu biti korisne za gubitak težine, zdravlje srca, funkciju creva i smanjenje upale u vašem telu.
Dijeta se takođe fokusira na uklanjanje slatke hrane, koja je povezana sa gojaznošću, dijabetesom, srčanim oboljenjima i metaboličkim sindromom.
Ovakva dijeta može biti korisna za svakoga – čak i za one bez preteranog rasta kandide.
Mane anti kandida dijete
Jedna od glavnih zamki dijete za kandidu je da postoji malo ljudskih istraživanja o njenoj efikasnosti – a dostupna istraživanja su kontroverzna.
Jedna tromesečna studija na 120 ljudi sa prekomernim rastom kandide u crevima pokazala je da su promene u ishrani značajno smanjile broj kvasca kandide u stolici, u poređenju sa onima koji nisu promenili svoju ishranu.
Još jedan nedostatak je stroga dijeta. Šećer, gluten, većina voća, skrobno povrće, neko meso, orasi, semenke, alkohol i kofein su zabranjeni na ovoj dijeti. Zbog toga je potrebno više rada da bi se ljudi prilagodili ovom stilu ishrane.
Kandida dijeta takođe može zadavati poteškoće ako imate ograničen budžet ili ne uživate u kuvanju i planiranju obroka.
Na sreću, ova dijeta ima rok trajanja. Predviđeno je da se pridržavate samo dok imate simptome infekcije kandidom.
Detoks organizma kao priprema za anti kandida dijetu
Pre nego što započnete dijetu protiv kandide, zagovornici preporučuju odlazak na detoks organizma od kandide. Ovo je kratkoročna dijeta za koju se veruje da će ublažiti stres na vašem digestivnom traktu i osloboditi toksine iz vašeg tela.
Iako nijedna studija ne podržava prednosti čišćenja od kandide, to bi moglo da vam pomogne da pripremite svoju svest na novi i zdraviji način ishrane. Ponavljamo, do sada nijedna studija na ljudima nije dokazala efikasnost ili prednosti bilo kakvih detoks dijeta ili čišćenja.
Postoji mnogo načina za čišćenje, ali dva uobičajena načina su:
Pijte samo tečnost, kao što je voda sa limunom ili bujon od kostiju.
Jedite uglavnom povrće, kao što su salate i povrće kuvano na pari, zajedno sa malom količinom proteina tokom dana.
Neki ljudi mogu iskusiti negativne simptome dok započinju čišćenje, kao što su umor, glavobolja, promene raspoloženja ili promene u obrascima spavanja.
Imajte na umu da detoks kandide ne bi trebalo da traje duže od nekoliko dana.
Nakon što završite čišćenje, možete početi da se pridržavate smernica za ishranu protiv kandide.
Anti kandida dijeta – kako da olakšate sebi
Zagovornici teorije da ishranom možemo izlečiti kandidijazu tvrde da neki ljudi već posle nekoliko nedelja pridržavanja osete olakšanje, dok drugima može biti potrebno mnogo meseci da vide pozitivan efekat.
Najbolje je da sarađujete sa zdravstvenim radnicima kada sprovodite dijetu protiv kandide kako biste osigurali adekvatan unos hranljivih materija.
Pre nego što počnete sa dijetom protiv kandide, treba razmotriti nekoliko stvari. Pre svega, počnite polako! Umesto da odjednom uklonite šećer, kofein i gluten iz svoje ishrane, fokusirajte se na uklanjanje jedne po jedne stvari da biste sebi olakšali proces.
Zamišljeno je da bude kratkoročno, ne kao dugotrajni plan ishrane, već dok se simptomi ne poboljšaju.
Šta sme da se jede kad imate kandidijazu
Voće sa niskim sadržajem šećera: limun, limete, bobice (mogu se jesti u malim količinama).
Povrće bez skroba: špargle, prokelj, kupus, brokoli, kelj, celer, krastavac, patlidžan, crni luk, spanać, tikvice, paradajz.
Žitarice bez glutena: proso, kinoa, ovsene mekinje i heljda.
Visokokvalitetni proteini: piletina, jaja, losos, ćuretina i sardine (najbolje su organske sorte, uzgojene na pašnjacima i divlje ulovljene).
Zdrave masti: avokado, masline, nerafinisano kokosovo ulje, laneno ulje, ekstra devičansko maslinovo ulje i susamovo ulje.
Određeni mlečni proizvodi: puter, ghee, organski kefir ili običan jogurt.
Orašasti plodovi i semenke sa malo buđi: bademi, semenke suncokreta, kokos ili laneno seme.
Bilje i začini: crni biber, so, cimet, kapar, beli luk, đumbir, origano, ruzmarin, aleva paprika, kurkuma i majčina dušica.
Kiseline: jabukovo sirće, kokosove aminokiseline i kiseli kupus.
Zaslađivači bez šećera: stevija, eritritol i ksilitol.
Napici bez kofeina: biljni čajevi, kafa od cikorije, filtrirana voda, domaće bademovo mleko, kokosovo mleko (potražite bez aditiva) i voda sa limunom ili limetom.
Pored toga, probiotički suplementi mogu pomoći u ublažavanju upale, ubijanju štetnih organizama i smanjenju prevalencije kandide i simptoma infekcije.
Šta ne sme da se jede ako imate kandidijazu
Voće sa visokim sadržajem šećera: banane, urme, suvo grožđe, grožđe i mango.
Žitarice koje sadrže gluten: pšenica, raž, ječam i spelta.
Određeno meso: mesne prerađevine i riba uzgojena na farmama.
Rafinisana ulja i masti: ulje kanole, sojino ulje, suncokretovo ulje ili margarin.
Sosevi: kečap, soja sos, belo sirće, roštilj sos, ren ili majonez.
Određeni mlečni proizvodi: sir, mleko i kajmak.
Šećer i veštački zaslađivači: aspartam, agava, šećer od trske, kukuruzni sirup, med, javorov sirup, melasa i stoni šećer.
Orašasti plodovi i semenke sa većom količinom buđi: kikiriki, indijski orah, pekan i pistaći.
Kofein, alkohol i slatka pića: čajevi sa kofeinom, kafa, energetska pića, soda, gazirani sokovi, voćni sokovi, pivo, vino ili žestoka pića.
Aditivi: Nitrati ili sulfati.
Anti kandida dijeta – jelovnik za sedam dana po danima
Ponedeljak
Doručak: Kajgana sa paradajzom i avokadom sa strane
Ručak: Ćuretina sa salatom od zeleniša, kriškama avokada, kupusom, brokolijem i prelivom od maslinovog ulja
Večera: Dinstana pileća prsa sa kinoom, povrćem kuvanom na pari i kokosovim umakom
Utorak
Doručak: Parfe od jogurta napravljen od običnog jogurta, 1/4 šolje (25 grama) bobičastog voća, cimeta i badema
Ručak: Tajlandska crvena kari piletina
Večera: Ćufte od lososa servirane sa brokolijem kuvanim na pari i šoljom čorbe od kostiju
Sreda
Doručak: Kobasice od ćuretine i žalfije sa prilogom od prokelja
Ručak: Piletina pečena sa limunom servirana preko zelene salate
Večera: Pljeskavica bez lepinje, sa avokadom i povrćem na pari i kiselim kupusom
Četvrtak
Doručak: Omlet od povrća napravljen od jaja, ljutike, spanaća i paradajza
Ručak: Kobasice od ćuretine i žalfije sa prilogom od dinstanog kupusa
Večera: Kokos kari piletina preko kinoe i povrća kuvanog na pari
Petak
Doručak: Omlet od crvene paprike, luka, kelja i jaja
Ručak: Ćufte od ćuretine sa salatom od kelja i prosom prelivenim ghee puterom
Večera: Divlji losos začinjen limunom i kaprom, plus špargle
Subota
Doručak: Mafini od heljde sa kafom od cikorije
Ručak: Kokos kari piletina preko kinoe i povrća kuvanog na pari
Večera: Rezanci od tikvica preliveni piletinom, sirovim belim lukom, pestom i maslinovim uljem
Nedelja
Doručak: Smuti od običnog kefira, šake bobica, bademovog putera, kokosa i cimeta
Ručak: Salata od tvrdo kuvanih jaja, ćuretine, paradajza, krastavca, maslina i preliva na bazi maslinovog ulja
Večera: Pileća fahita od piletine, paprike, luka, peršuna, avokada i zelene salate
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: