Bila sam na detoksu 5 dana – tek sad razumem zašto su svi ovim zaluđeni

Foto; Nova.rs

Iskreno, nisam se ovome nadala.

Mesecima slušam o kratkim detoks programima kojima je posao da „preporode“ telo. Iskreno nisam verovala u to, ali posle praznika, slava i par rođendana, bio mi je potreban detoks.

Niti sam mislila kako ću moći da izdržim svih pet dana koliko ovaj detoks traje, a nisam imala ni velika očekivanja.

Detoks koji sam izabrala trajao je pet dana. Prvog i petog dana dozvoljeno je samo voće da se jede, dok se drugog, trećeg i četvrtog dana piju ceđeni sokovi. Dnevno treba da se popije pet sokova od 330 mililitara. Svih pet dana preporučuje se što veći unos vode, a dozvoljeni su i biljni čajevi.

Sokovi su mešavina različitog voća i povrća, a preporuka je da se po par gutljaja pije na svakih 15 do 20 minuta.

Prvi dan

Foto: Nova.rs

Prvi dan mi je možda bio i najgori. Pojela sam dve banane, malo kivija, pomorandžu, par zalogaja ananasa i dve šolje čaja od nane. Glava me je bolela od sredine dana, pa sve do uveče i imala sam potrebu za hranom. Vodu sam svakog dana pila između dva i tri litra.

Drugi dan

Foto: Nova.rs

Jutro sam počela sokom od jabuke, celera, krastavca, đumbira i pomorandže. Sve vreme dok sam pila sokove, pila sam i vodu. Glava je u isto vreme kao i prethodnog dana krenula da me boli, ali primetila sam da mi koža lica nije toliko masna. Inače, imam izrazito masnu T zonu. Nisam imala potrebu za hranom, kao ni za slatkišima. Bila sam više pospana nego prethodnog dana.

Sledeći sok koji sam popila bio je kombinacija jabuke, šargarepe, krastavca, cvekle, đumbira, kelja i pomorandže. Treći sok je bio od jabuke, pomorandže, borovnice, limuna i đumbira. Sledeći – jabuka, ananas, pomorandža, kivi, limeta i limun. I poslednji koji sam popila tog dana bio je od krastavca, jabuke, zelene salate, celera, spanaća, brokolija, kupusa i limuna.

Redosled sokova nije bitan, bitno je samo da se popije pet komada u toku dana. Nijedan sok nije imao neprijatan miris ili ukus – nisu bili ni kiseli, ni slatki.

Treći dan

Foto: Nova.rs

Trećeg dana sam primetila da mi koža lica nije ni malo masna, čak ni T zona. Nisam bila gladna, glava me nije bolela i primetila sam da nisam naduvena kao prethodnih dana. Međutim, nisam mogla da popijem peti sok tog dana. Četiri su mi bila sasvim dovoljna. Imala sam dovoljno energije i nisam se osećala ni iscrpljeno, ni umorno.

Četvrti dan

Foto: Nova.rs

Nisam više bila naduta, a to se videlo i na mom licu. Popila sam svih pet sokova ovog dana, s tim što sam skuvala i šolju čaja od nane. Imala sam dovoljno energije, nisam bila gladna, niti imala potrebu da nešto grickam, ali mi je bilo pomalo muka od silnih sokova.

Peti dan

Foto: Nova.rs

Kako mi je pretekao jedan sok, jutro sam započela njim. Kasnije sam pojela pola banane, celu nisam mogla, popila sam šolju čaja. Posle posla sam pojela još jednu bananu, 100 grama borovnica i pola nara. I dalje nisam bila gladna, osećala sam se sito i imala sam dovoljno energije.

Šta sam primetila nakon pet dana na detoksu

Kako su dani prolazili svaki mi je bio lakši od prethodnog. Pored toga što nisam osećala nadutost, koju jesam u danima pre detoksa, koža lica mi se očistila i nije bila masna. Mislila sam da ću biti konstantno gladna, ali to se nije desilo. Nijednog trenutka nisam imala želju za hranom, čak ni kada sam bila u društvu ljudi koji su normalno jeli.

Za pet dana sam izgubila tri kilograma.

Šestog dana je trebalo da jedem uobičajeno, međutim nisam mogla. Doručak sam preskočila, a umesto kafe, koju nisam mogla da popijem, skuvala sam čaj (čajeve retko pijem, ali ovog puta mi je prijao).

Šestog i sedmog dana nisam imala želju za hranom, jela sam više iz moranja, nego zato što sam bila gladna. Obroci su mi bili dosta manji, ali sam primetila da pijem vodu često, dok mi alkohol ne odgovara uopšte.

U vreme kada pišem ovaj tekst, prošlo je tri dana od detoksa, a ja i dalje nemam preteranu želju za hranom, imam tri obroka u toku dana, ali količinski jedem dosta manje.

Koža lica mi je vidno lepša nego pre detoksa, a posle čitavog dana provedenog sa šminkom, jedino je T zona malo masna.

Sve u svemu, iako mi je moj prvi detoks ovaj put prijao, ne bih se usudila da ga ponavljam često bez konsultacije sa lekarom ili nutricionistom. Znam da svaka radikalna „dijeta“ ovog tipa, čak i ako je u funkciji čišćenja organizma nije zdrava. Možda ću se usuditi za nekoliko meseci, možda nikad. Sad bar iz prve ruke znam na šta misle kad pričaju o „detoksu“.

***

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram