Šta se desi u telu kad izbacite gluten iz ishrane

fast food
Foto: Shutterstock

Bez obzira da li ste izbacili guten zbog zdravstvenih problema, ili vam jednostavno ne prija, morate znati šta da očekujete kada namirnice koje ga sadrže eliminišete iz ishrane.

Ako mislite da gluten negativno utiče na vas, posetite lekara opšte prakse ili gastroenterologa radi testiranja na celijakiju.

Kada izbacite gluten iz ishrane, možete očekivate neke od ovih efekata.

Varijacije u težini

Osobe koje pate od celijakije mogu imati nedostatak hranljivih sastojaka zbog malapsorpcije ključnih vitamina i minerala, poput kalcijuma, folata, gvožđa i vitamina D. Ako se ne leči, celijakija može čak inhibirati sposobnost tela da pravilno koristi ugljene hidrate i masti i za energiju, što može dovesti do gubitka težine.

Pročitajte još:

Prema studiji iz 2010. godine, dijeta bez glutena pomogla je nekim osobama sa viškom kilograma, kojima je dijagnostikovana celijakija, da normalizuju težinu . Ključno je osigurati da ne jedete puno prerađenih grickalica bez glutena, koje sadrže puno masti i malo hranljivih sastojaka.

Zatvor

Izbacivanje glutena znači da se odričete i proizvoda poput hleba od celog zrna, koji često daju značajnu količinu vlakana. Budući da hleb bez glutena i slični proizvodi ne sadrže ni približno toliko vlakana, važno je da ih dobijate iz biljne hrane, poput pasulja, orašastih plodova, semenki. U suprotnom, mogli biste redovno da imate zatvor.

Ilustracija Foto: Shutterstock

Smanjen unos vitamina

Kada pređete na bezglutensku ishranu, moguće je da ćete unositi manje vitamina B, gvožđa i drugih mikroelemenata koji se nalaze u proizvodima na bazi pšenice. Povećajte unos svežeg voća i povrća, ribe i mahunarki koje su prirodno bogate vitaminima B. Recimo, to su avokado, leblebije, losos i spanać.

Smanjen rizik od upala

Jedan od najčešćih znakova netolerancije na gluten su zapaljenja, koja mogu dovesti do zatvora, dijarerje, ili bolova u zglobovima i mišićima. Uklanjanjem izvora koji uzrokuje upale u telu, ponovo ćete početi da imate redovnu stolicu, a bolovi u zglobovima i mišićima će se smanjiti. Gluten je inače povezivan sa artritisom.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram