Kako se prave kinoa i proso: 5 recepata koje će obožavati cela vaša porodica

Kinoa Foto: Shutterstock

Postoje namirnice koje apsolutno zaslužuju da ih nazovemo supernamirnicama zbog njihovog sastava i dejstva koji imaju na naš organizam. A dve takve namirnice su kinoa i proso, obe u samom vrhu najzdravijih namirnica koje bi trebalo redovno jesti.

Kinoa je zeljasta semena biljka koja pripada porodici štireva, kao i spanać i cvekla, ali budući da po izgledu i ukusu podseća na žitaricu, zove se i pseudožitarica ili lažna žitarica.

Njen sastav i dejstvo na ljudski organizam su impresivni: sadrži velike količine hranljivih materija, obiluje proteinima, sadrži esencijalne minerale kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar, selenijum, kao i vitamine B1, B2, B3, B6, B9 i E, kao i antioksidante koji se nazivaju flavonoidi, omega 3 i oleinsku kiselinu, svih devet amino-kiselina, ne sadrži gluten, piše agromedia.rs.

Poput, kinoe i proso je žitarica koju možemo nazvati superhranom zbog vitamina i minerala kojima obiluje, lako je svarljiva, idealna u ishrani trudnica, dojilja i beba od najranijeg uzrasta.

Bogata je mnogim hranljivim materijama, idealna za početak dana, naročito u kombinaciji sa semenkama i koštunjavim plodovima, a i od prosa možete da spremate razna jela.

Ni kinoa ni proso ne sadrže gluten. Glavna nutritivna razlika između ove dve vrste žitarica je njihov profil aminokiselina: dok je kinoa potpuni protein, proso nije – a jedna drugoj su alternativa.

Kako se spremaju kinoa i proso i na šta je važno obratiti pažnju

Važno za kinou

Kinou je pre spremanja potrebno oprati, zatim šolju kinoe preliti sa dve čaše vode i ostaviti da stoji na vatri dok voda ne krene da ključa – vodite računa da ne prekuvate kinou jer se u tom slučaju može pretvoriti u nejestivu kašu. Obratite pažnju i na ostale moguće greške u pripremi kinoe o kojima smo već pisali.

Važno za proso

Neophodno je najpre oljuštiti proso, tj. odstraniti njegovu spoljnu, nesvarljivu celuloznu ljusku. Uglavnom se prodaje već oljušten, samo je potrebno da obratite pažnju šta piše na ambalaži.

I kinoa i proso se savršeno uklapaju uz veliki broj jela – kinoa je najbolja zamena za pirinač, mnogostruko nutritivno bogatija i zdravija. Lako se kombinuju sa voćem, povrćem, mesom, žitaricama, a mogu biti i dodatak supama, čorbama, salatama, zamena su za belo brašno.

Oba superzrna se pripremaju na isti način, samo je proso znatno prstupačnija opcija – jedan kilogram kinoe košta oko 500 dinara, dok je cena prosa oko 150 dinara po kilogramu.

Kinoa i proso Foto: Shutterstock

Osnovna priprema kinoe i prosa

Izmerite količinu kinoe ili prosa koju želite da skuvate, a potom isperite u hladnoj vodi. I kinoa i proso zahtevaju isti odnos zrna i tečnosti – tri puta više vode nego zrna prilikom kuvanja, dakle na jednu šolju zrna idu tri šolje vode.
Proso je najbolje potopiti u vodu preko noći. Procedite i odstranite vodu. Stavite kinou ili proso u šerpu uz preporučenu količinu vode i ostavite da proključa. Dodajte prstohvat soli. Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte bez mešanja od 15 do 20 minuta.

RECEPTI SA KINOOM ILI PROSOM

Kinoa/proso rižoto s pečurkama

Rižoto od kinoe ili prosa sa pečurkama Foto: Shutterstock

Sastojci

1 šolja kuvane kinoe ili prosa

12 šampinjona, seckanih na listiće

1 crvena paprika, seckana na kockice

2 šake rendane šargarepe

3 kašike peršunovog lišća, sitno seckanog

1 manja glavica crvenog luka

1 kašika susamovog ulja

so i biber po ukusu

Priprema

Prepolovite glavicu crvenog luka, a potom je isecite na polumesece. Odvojite sa strane nekoliko komada koje ćete kasnije poslužiti preko gotovog rižota.

U šerpi zagrejte susamovo ulje, te propržite luk. Nakon jednog minuta, dodajte crvenu papriku i rendanu šargarepu, te dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

U šerpu dodajte šampinjone i dinstajte oko pet minuta. Tome dodajte kinou ili proso, peršunov list, so i biber. Rižoto servirajte uz nekoliko komadića crvenog luka.

Palačinke sa kinoom/ prosom

Palačinke od kinoe ili prosa Foto: Shutterstock

Sastojci

150 g kuvane kinoe/ prosa

½ banane

¼ kašike cimeta

1 jaje

maslinovo ulje

javorov sirup

Priprema

Bananu ispasirajte, a jaje umutite. Zatim dodajte dodati cimet i kinou ili proso i pržite kao američke palačinke, da dobiju vazdušastu strukturu.

Nakon prženja, preliti palačinke javorovim sirupom.

Proso/kinoa krem čorba sa limunom i kurkumom

Krem lorna od kinoe ili prosa Foto: Shutterstock

Sastojci

150 g prosa ili kinoe

1 veća šargarepa isečena na kolutove

1 crni luk isečen na četvrtine

1 koren celera, isečen na kolutove

voda

morska so

biber

1 kašika mlevene kurkume

sok od 1 limuna

Priprema

U veliku šerpu stavite proso ili kinou, šargarepu, luk i koren celera pa sipajte vodu toliko da pokrije sve sastojke. Ostavite da se kuva oko 20-25 minuta, dok sve ne omekša. Povremeno proveravajte treba li dodati još vode jer će je proso upiti dok se kuva.

Dodajte so, biber, kurkumu i limunov sok unutra.

Kad se sve skuva, prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete krem supu. Po potrebi dodajte još vode da vam supa ne bi bila pregusta.

Servirajte u činije ili tanjire za supu, pospite iseckanim peršunom, kriškom limuna i kockicama prepečenog hleba po vašem ukusu.

Pljeskavice od prosa ili kinoe

Pljeskavice od prosa Foto: Shutterstock

Sastojci

100 g prosa

1 manja glavica crnog luka

1 čen belog luka

450 ml vode

1 veća šargarepa

1 tikvica

50 g tvrdog sira

so

biber

peršun

ulje

1 jaje

rendana korica limuna

Priprema

Na malo ulja propržiti sitno seckan luk, dodati proso i pržiti još oko 30 sekundi.

Naliti vodom, dodati protisnut beli luk i pola kašičice soli.

Kuvati na srednjoj vatri oko 20 minuta, da dobijete gustu masu, nalik palenti.
U proso dodati rendanu šargarepu, rendanu tikvicu, peršun, biber, rendan sir i malo korice limuna.
Vratiti na vatru i neprestano mešajući kuvati još 10 minuta da ispari sva tečnost koju su pustile tikvice.
Skloniti sa vatre, dodati još malo soli i ohladiti uz povremeno mešanje.
Nauljiti ruke i oblikovati pljeskavice, pa ih pržiti na malo ulja na teflonu da porumene.

Kolač sa jabukama, prosom i bademima

Foto: Shutterstock

Sastojci

4 jabuke – 500 g oljuštenih i očišćenih

sok pola limuna sveže ceđen

100 g badema – mlevenih + 50 g filetirani

5 kašika prosa ilim kinoe

4 jajeta

2 kašike karamelizovanog mleka oko 40 g

smeđi šećer – 90 g + za posipanje

brašno – 110 g

prašak za pecivo

100 ml ulja

5-6 kašika slatkog od jabuka i dunja

Priprema

Umutite jaja sa šećerom i u njih dodajte uz neprestano mućenje ulje i dulse di leće. Poslednje može da se zameni kondenzovanim mlekom, ali kolač od jabuke neće imati karamel notu, zato u tom slučaju može da se doda druga aroma kao vanila, cimet ili oba.

Sameljite u blenderu oljuštene i očišćene jabuke sa sokom od limina.

U smesu od jaja sipajte samlevene bademe i jabuke i brašn u porcijama sa praškom za pecivo. Mešajte dok se ne usvoje i na kraju stavite pola filetiranih badema.

Rasporedite smesu u dve posude za pečenje, pokrivene blago namazanim listom papira za pečenje, približne veličine 25/15 cm. Pospite smeđim šećerom i preostalim filetiranim bademima.
Ispecite dve kore na 180 stepeni i prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta ili dok ne dobiju zlatastu preplanulost. Metoda provere drvenim štapićem ovde možda nije uspešna, jer je kolač mokar i sočan iznutra i zalepiće se za čačkalicu u svakom slučaju.

Salekajte da se dva dela kora od jabuka i badema prohlada i onda ih odvojte od papira.

Stavite jednu u posudu, namažite slatkom. Moje domaće slatko od jabuka i dunja je gušće, zato razređujem sa malo vode, tako se i kolač natopi još i postaje još sočniji.

Stavite i drugu koru i glazirajte fiinim slojem slatka za sjaj.

Za ukras i hrskavu završnicu zapecite na suvom tiganju zrnca prosa, dok blago ne porumene i ne počnu da pucaju kao kokice.

Pospite njima ukusni kolač i zalepiće se po površini.

Nek vam je slatko uz ovaj kolač sa jabukama, prosom i bademima, piše totallywellness.rs.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram