Greške zbog kojih vam kinoa ispada gorka i neukusna

Foto: Ramon Grosso Dolarea / Alamy / Alamy / Profimedia

Kinoa je supernamirnica biljnog porekla bogata belančevina, vlaknima i drugim važnim nutrijentima koji su potrebi za pravilni rad organizma. Iako se preporučuje veganima i vegetarijancima, biće koristan dodatak na jelovnicima i svaštojeda.

Kada se dobro termički obradi, postaje vrlo ukusan i svestran prilog jelima, salatama, ali i odlična baza za pripremu biljnih burgera.

S druge strane, kada je loše skuvana, nije prijatna za jelo. Baš zato sledite ova pravila, koja donosi Pun kufer.

Isperite kinou pre kuvanja

Mnogi odluče preskočiti prvi korak u pripremi – ispiranje. To je velika greška.

Kinoa ima prirodnu zaštitu od mikroba i gljivica u vidu saponina. Ovaj hemijski spoj koji prekriva kinou ima gorku komponentu koja odbija nametnike. Ukoliko se dobro ne ispere pre termičke obrade uništava i ukus jela.

Neki su ljudi osetljiviji na saponine od drugih, no stručnjaci tvrde da će ispiranje u hladnoj vodi poboljšati ukus te namirnice.

Posolite pre nego voda provri

Kinou možete uvek posoliti nakon što je termički obrađena, no ako želite slani ukus jela učinite to pre nego što voda provri.

Stručnjaci savetuju da stavite četvrtinu čajne kašičice obične soli na oko 200 grama ako je u kuvate u običnoj vodi. Želite li kinoi dati dodatnu dubinu ukusa, skuvajte je u povrtnoj ili nekoj drugoj vrsti temeljca. U tom slučaju soljenje neće biti potrebno.

Ne dižite poklopac tokom termičke obrade

Kinoa se kuva s tečnošću u poklopljenom loncu u razmeri 1:2. Nakon termičke obrade ona bi trebala imati pahuljastu i mekanu teksturu.

Da biste to postigli nakon kuvanja i uklanjanja sa šporeta ostavite je poklopljenu u loncu još pet do deset minuta i pustite da vam preostala toplinu u loncu osigura željene rezultate.

Promešajte pre posluživanja

Kada napokon dignete poklopac, promešajte sadržaj lonca. Ne samo da ćete na taj način razdvojiti semenke kinoe, već i proveriti je li sve kuvano kako treba.

Niko ne želi na tanjiru tvrdu grudu nezačinjene kinoe.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram