Kako da potrošiš 20 odsto više kalorija dok hodaš

trošenje kalorija hodanje
Foto: amer ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

Ništa ne košta, nema nikakvog napora, a znači mnogo za zdravlje i vitku liniju – hodanje. To je najjednostavniji vid fizičke rekreacije koji, uz jedan mali trik, skida i 20 odsto više kalorija nego inače.

Znamo već da je brzo hodanje odlična vežba uz koju trošimo kalorije, ali istraživanje američkog Univerziteta Ohajo otkrilo je da postoji još bolji način da steknete kondiciju, ojačate mišiće, istopite kalorije i smršate.

Pročitajte još:

Naime, ako menjate brzinu hodanja, možete da potrošite 20 odsto više kalorija nego kada hodate ujednačenim ritmom. Menjanje brzine hodanja, opisuju naučnici, deluje poput pritiskanja papučice gasa, a svaka promena ritma, odnosno kretanje iznova nakon što zastanemo, zahteva i jači rad nogu, pišu na sajtu Men`s Journal.

U istraživanju su učesnici menjali brzinu hodanja na pokretnoj traci. Kada su pokušavali da hodaju brže ili sporije od brzine kretanja pokretne trake, trošili su više kalorija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emilia Witt (@emi_wb) on

Osim ovog menjanja brzine hodanja, savetuju stručnjaci, za bolji efekat možete se poslužiti i drugim sitnim trikovima – hodajte s rancem na leđima, s tegićima na nogama, hodajte tako da pravite krivu liniju, a ne samo pravo…

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram