Jezekiljev hleb: Drevni recept koji topi salce sa stomaka i zovu ga najzdravijim na svetu

jezekiljev hleb
Ilustracija; Olga Kriger / Alamy / Alamy / Profimedia

Traži malo truda, ali vredi.

Ukoliko želite da skinete salce sa stomaka ili ako jednostavno samo hoćete da se hranite malo zdravije, onda treba da isprobate jedan drevni recept. Čuveni Jezekiljev hleb popularan je širom sveta zbog svojih nutritivnih vrednosti i zdravih sastojaka.

Ovaj neobičan hleb ime je dobio po velikom biblijskom proroku Jezekilju. Priča kaže da se u Bibliji pominje hleb napravljen od raznih žitarica, i to na poseban način, a danas je oživeo u odličnom receptu koji vole mnogi. Posebnim ga čini to što je hranljiv, i to zahvaljujući proklijalim žitaricama, kojima se pospešuje apsorpcija hranjivih materija. Uz to, ovaj hleb ima manje ugljenih hidrata, te je odličan i za one na dijeti.

Sastojci:

750 g žitarica (pšenica, ovas, ječam, raž)

dovoljno vode da žitarice ogreznu u njoj

1 šolja meda

pola šolje maslinovog ulja

2 kašičice soli

2 paketića kvasca

Priprema:

Žitarice ostavite u vodi 24 sata, s tim što vodu treba menjati na dva do tri sata. Potom procedite i prekrijte vlažnom krpom. Čim se pojave klice, tj. sitne bele tačkice, odvojte 10 odsto sa strane, a ostalih 90 odsto sameljite u blenderu. Smesa će izgledati kao puding. Kvasac stavite da naraste sa malo tople vode, soli i šećera.

Pomešajte malo tople vode, med, ulje i so, umešajte u pripremljeno brašno, te sastavite sa nadošlim kvascem i ostatkom žitarica. Dobro promešajte i stavite u posudu do dve trećine visine. Ostavite da odstoji, pa pecite oko 50 minuta na 180 stepeni. Na kraju uvijte u krpu i secite tek pošto se ohladi.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram