Jeste li znali da su mandarine dobre za telo i kosu?

Mandarina
Mandarine su odlične za kosu i telo, Foto: Diana Miller / ImageSource / Profimedia

Prepune vitamina C – mandarine su prava antiejdž namirnica, a jeste li znali da su dobre za telo i kosu?

Konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C je uvek dobra odluka. Nije važno da li je to grejpfrut ili narandža, ali u sezoni mandarina – na prvo mesto stavljamo ovaj sočni agrum, piše Ljepota&Zdravlje.ba.

Mandarine – dobre za telo i kosu

Nutricionistkinja Frida Harju-Westman kaže da mandarine mogu da odgode pojavu sedih vlasi. Ali to nije sve – zbog bogatstva vitamina, prava su blagodat za celi organizam.

“Vitamin C pomaže telu da proizvede više kolagena, dok vitamin A pomaže da kosa ostane hidrirana povećanjem proizvodnje sebuma”, objašnjava Frida. Prelepa kosa i koža mogu da budu rezultat redovnog konzumiranja mandarina, ali to nisu jedine prednosti.

Kako mandarine pomažu organizmu?

Osim što usporavaju pojavu sedih i odlažu starenje kože, mandarine takođe imaju mnoge ozbiljne zdravstvene benefiite. Natural Food Series piše da mandarine mogu da poboljšaju varenje, regulišu pritisak, zaštite srce i smanje rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze.

Mandarine su bogate vlaknima i sadrže prilično malo kalorija. Studije su pokazale da konzumacija hrane bogate vlaknima može imati značajan doprinos kada je gubitak kilograma u pitanju. Vlakna su neophodna za redovnu probavu i smanjuju nivo šećera u krvi.

Vreme kada nas s polica prodavnica i pijaca mame lepe mandarine – preporučujemo da uživate – vaše telo i kosa će vam biti zahvalni!

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram