Jedina promena u ishrani koja vam treba u 2023. i pet moćnih razloga zašto

Foto: Shutterstock

Lako je!

Ako volite da donosite novogodišnje odluke, onda bi trebalo da razmislite o obećanju sebi da ćete jesti više biljaka tokom narednih 12 meseci.

Ne samo da su voće, povrće i druga hrana u biljnoj ishrani ukusni, već vam mogu spasiti život.

Evo pet razloga zašto.

Srčane bolesti

Više studija — uključujući pregled iz 2017. koji je objavljen u Journal of Geriatric Cardiology, pregled iz 2018. u Trends in Cardiovascular Medicine, i studiju iz 2019. iz Journal of the American Heart Association — otkrilo je da biljna hrana može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od kardiovaskularne smrti.

Prava ishrana zasnovana na biljkama je bogata vlaknima, minimizira zasićene masti i trans masti, smanjuje upalu i rizik od svih hroničnih bolesti, od kojih se većina pogoršava ishranom bogatom životinjskim proteinima.

Pijaca, povrće
Foto: Shutterstock

Moždani udar

Baš kao i za bolesti srca, studije su pokazale da ishrana zasnovana na biljkama može pomoći u prevenciji moždanog udara.

Nalazi objavljeni u Neurology 2021. godine pokazali su da zdrava ishrana može smanjiti rizik od svih vrsta moždanog udara, dok su istraživači sa Harvard T.H. Chan School of Public Health primetili da je konzumiranje hrane koja uključuje lisnato povrće, cela zrna i pasulj, dovelo do smanjenja rizika od moždanog udara za 10 odsto.

Dijabetes

Kada jedemo hranu koja izaziva zapaljenje (kao što su proizvodi životinjskog porekla i prerađena hrana), mi pokrećemo insulinski odgovor i inflamatorni odgovor tela. Upala i visok nivo šećera u krvi mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Biljna ishrana preokreće ovo i snižava upalu i šećer u krvi u jednom potezu.

Foto:shutterstock

Bolesti bubrega

„Dijabetes i visok krvni pritisak povećavaju rizik od bolesti bubrega, ali ovo je još jedan zdravstveni problem koji se može sprečiti ili kontrolisati ishranom na bazi biljaka.

Analiza iz 2020. objavljena u Current Opinion in Nephrology and Hipertension zaključila je da jeishrana zasnovana na biljci idealna za prevenciju hronične bolesti bubrega. Dodatno istraživanje iz iste godine objavljeno u Nature Reviews Nephrology primetilo je da ishrana koja daje prednost biljkama može pomoći u smanjenju rizika od problematičnih simptoma povezanih sa bubrežnom bolešću, kao i njenom progresijom.

Rak dojke

Nedavno istraživanje koje je sproveo Univerzitet Paris-Saclai otkrilo je da bi zdrava ishrana zasnovana na biljkama mogla da smanji rizik od raka dojke za 14%, prema Medical News Today.

***

BONUS VIDEO: Ananas trik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram