Drugog februara obeležava se Svetski dan palačinki - i to onih kakve mi poznajemo. Dok su širom sveta palačinke (pancakes) male, okrugle i deblje, crepes su one kakve se prave na našim prostorima - u većem tiganju i vrlo tanke.
Poreklom su iz Francuske i Belgije, gde su ih pravili tako okrugle kao simbol sunca ili novčića, odnosno topline, bogatstva i sreće.
I zaista, kako piše Days of the Year, prema legendi crepes mogu doneti sreću – pa svi oni koji se odluče da pripreme palačinke trebalo bi u dominantnoj ruci da drže novčić, a u drugoj tiganj.
Kada pokušate da prevrnete palačinku, ako ona padne nazad ravna, porodica će imati uspešnu godinu.
Kako napraviti najukusnije palačnike?
Možete ih jesti s raznim namazima i dodacima, ali prvo ih pripremite koristeći se sledećim savetima…
Za ukusne, meke i sočne palačinke potreban je dobar recept, odnosno dodavanje nekih tajnih sastojaka u onu, već klasičnu recepturu – brašno, jaja, šećer, aroma vanile i mleko. Kako bi baš svaki put ispale savršene, u smesu bi trebalo dodati malo praška za pecivo.
1 šoljica mleka
2 jajeta
2 kašike biljnog ulja
2 šoljice brašna
2 kašike šećera
3 kašičice praška za pecivo
¼ kašike soli
Osim njega, uz jednu šoljicu mleka bilo bi dobro dodati i jednu šoljicu mineralne vode.
Možda zvuči malo neobično, ali što više mleka stavljate, palačinke će ispasti više žilave, a mineralna voda pomoći će da se to ne dogodi i da budu meke teksture.
Pomešajte sve navedene tečne sastojke, a zatim dodajte praškaste. Umutite ručno ili mikserom i ostavite smesu da malo odstoji – to je još jedan trik za što ukusnije palačinke, prenosi N1.
BONUS VIDEO: KELERABA
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: