Izazov: Nova figura za mesec dana uz samo jednu vežbu

sklekovi
Foto: Corey Jenkins / ImageSource / Profimedia

Davno je bilo kada je Demi Mur glumila G.I. Jane i kad smo gledali neverovatno nadahnjujući prizor u kom ona izvodi sklekove. Upravo ta scena je inspirisala Ketrin DiBenedeto, autorku portala Health, da kreira izazov od 30 dana.

Klasični sklekovi su odlična vežba, tvrdi Ketrin, jer pokreću više grupa mišića i pomažu u sveukupnom jačanju tela. Upravo zato se za njih odlučila i DiBenedeto, koja je osmislila sledeći program.

Prva sedmica

ponedeljak – 5 sklekova

utorak – 5 sklekova

sreda – odmor

četvrtak – 5 sklekova

petak – 10 sklekova

subota – odmor

nedelja – 10 sklekova

„Zahvalna sam na ovom blagom periodu zagrevanja jer tako imam priliku da se usredsredim na svoju formu. U svaku seriju krenula sam iz položaja planka“, kaže DiBenedeto za Health, koja sklekove hvali jer osim što aktiviraju mišiće celog tela, oni jačaju i srce.

Druga sedmica

ponedeljak – odmor

utorak – 12 sklekova

sreda – 12 sklekova

četvrtak – odmor

petak – 15 sklekova

subota – 15 sklekova

nedelja – odmor

„U drugoj nedelji ovog izazova konačno sam počela da uživam. Iako sam prvo mislila da su teški i deprimirajući, postali su zabavni.“

Približavanje cilju bilo je motivišuće, a najviše je bila zahvalna što je mogla da ih radi bilo gde i što su jednostavni za izvođenje.

„Mogu da ih radim u pidžami, pored kreveta, u kuhinji dok čekam da se moj mališan najede, nije mi bilo bitno, u vidu sam imala samo krajnji cilj“, kaže DiBenedeto.

Treća sedmica

ponedeljak – 20 sklekova

utorak – 24 skleka

sreda – odmor

četvrtak – 25 sklekova

petak – 30 sklekova

subota – odmor

nedelja – 32 skleka

„Treća nedelja je pomalo zastrašujuća“, priznaje DiBenedeto i dodaje kako nije važno odraditi ih u komadu.

„Ako ne možeš da u jednom zaletu odradiš 20 ili 35 sklekova, nemoj da brineš. Rassporedi ih na dve ili čak tri serije i kratko odmori između njih.“

Jasno je da je bolje sklekove uraditi u jednom cugu bez zaustavljanja jer to stvara pritisak na mišiće, a što su pod većim naporom, to bolje rade. Ipak, pauza kraća od minuta je redu, tvrdi za Health Šon Zetlin, trener i guru kada su u pitanju sklekovi.

Pročitajte još:

Četvrta sedmica

ponedeljak – 35 sklekova

utorak – 35 sklekova

sreda – odmor

četvrtak – 38 sklekova

petak – 40 sklekova

subota – odmor

nedelja – 42 skleka

„Što sam se više približavala cilju, to sam bolje uviđala kako je doba dana kada izvodim vežbe veoma bitno“, kaže DiBenedeto.

Uveče, kad je telo već umorno od svakodnevnih obaveza, teže je izvoditi vežbe, u poređenju s vežbanjem rano ujutru. Takođe, kao ključno ona ističe i pravilno disanje.

„Duboki udah dok se spustaš, a zatim izdah kada se guraš dalje od poda jesu saveti koje mi je dao Zetlin“, navela je.

Poslednja dva dana

ponedelak – 45 sklekova

utorak – 50 sklekova

„Neću da vas lažem, preći s 42 skleka na 50 bilo je teško. Izazov sam završila tako što sam poslednju seriju završila s ponavljanjem od 25 sklekova i pauzom u međuvremenu. Ipak, ponosna sam na sebe. Nisam mislila da ću uspeti“, kaže DiBenedeto koja je osim većih mišića primetila i bolje držanje tela.

Dakle, osim što su dobri i zdravi, sklekovi pomažu u nekoliko bitnih stavki. Uz to su i besplatni, pa možeš da ih radiš bilo gde. Sve što sada treba da uradiš je da kreneš sa izazovom i pokušaš da dođeš do cilja. A da li ćeš uspeti ili ne, nije toliko bitno. Više kretanja i nešto novo u tvojoj rutini jeste osnovna poenta izazova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram