Istina ili mit: Treba li med jesti metalnom kašičicom?

kojom kašikom jesti med
Foto: Profimedia

Čuli smo već toliko puta da med ne treba jesti metalnom kašikom, već isključivo drvenom. Međutim, toliko je mitova, posebno u vezi sa ishranom, da ne znamo u šta treba verovati.

Metalni escajg i pH vrednost meda

Teorija kaže da se, ukoliko konzumiramo med metalnom kašikom, stvara hemijska reakcija između meda i kašike. Med ima pH vrednost oko 3,9 i, ako bismo išli ovom logikom, onda metalnim escajgom ne bi trebalo da jedemo sir, kiseli kupus, kiselo mleko, turšiju, voće, paradajz i mnoge druge namirnice koje imaju veću kiselost od meda, piše Danijela Mutnilaković, a prenosi sajt Mali proizvođači hrane u Srbiji.

Pročitajte još:

Metalna kašičica je napravljena tako da prilikom svakodnevne upotrebe ne stupa ni u kakve hemijske reakcije sa hranom. Pored toga, mašine za vrcanje meda su metalne, kante za čuvanje meda su metalne. Prilikom analitičke kontrole med se uglavnom odmerava metalnom kašičicom, sonda za uzorkovanje je, takođe, metalna.

Dakle, dolazimo do zaključka da je ovo zapravo još jedan mit koji narod voli da prepričava i koji se prenosi s generacije na generaciju. Nakon svega ovoga, jasno je da možemo slobodno jesti med kojom god kašičicom želimo, jer ne dolazi do štetnih hemijskih reakcija, niti med gubi svoje svojstvo.

Bitno je da vam kašika upadne u med

Med je najsavršeniji proizvod prirode u kom se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. U medu se nalaze minerali, aminokiseline kao i kompleks vitamina B. Jako je koristan za naše telo, pogotovo u vreme prehlade i gripa.

„Kao što negde pročitah – istina je da med možemo jesti drvenom, plastičnom ili metalnom kašikom. Možemo ga nategnuti direktno iz tegle ili staviti glavu u košnicu. Med neće izgubiti svoja svojstva“, kaže Danijela Mutnilaković.

Na kraju, najvažnije je da med treba jesti jer je on dobar za nas i naše zdravlje. I kako se kaže – bitno je da kašika upadne u med, a koja kašika, manje je bitno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram