Ima li istine u frazi „klin se klinom izbija“

mamurluk
Foto: Moviestore Collection/face to fa / Face to Face / Profimedia

Dan nakon burne noći ume da bude paklen jer se čini da glavobolja, mučnina, malaksalost i mrzovolja nikad neće proći. Neki posledice od previše ispijenog alkohola podnesu bolje, a oni drugi okrenu se staroj taktici, pa nastave s novom čašicom u nadi da će lakše pregurati dan. Ipak, ima li uopšte istine u tome da se klin klinom izbija?

Nije vam ni do čega jer ste sinoć preterali s pićem, sve vam se vrti, bol u glavi nikako da prođe, svađate se sa svima… Jasno je da nema ničeg zanimljivog u mamurluku, ali jasno je i da su velike šanse da se javi ako ste prešli granicu s pićem.

I šta u tom trenutku raditi?

Lek za mamurluk zvanično još niko nije izmislio, te se mnogi služe raznim tehnikama. Među njima je i ona da treba jednostavno popiti ponovo nešto alkoholno jer će sve boljke navodno nestati.

Malo votke u đusu ili jedno pivce – taktika je poznata kao klin se klinom izbija i koja vuče korene ko zna od kada tačno. Znači da se se protivnik, u ovom slučaju tegobe od previše alkohola, može pobediti istim sredstvima, metodama, postupcima, koje i on sam koristi, dakle – istim tim alkoholom.

Svi oni koji se vode time ipak neretko zaborave da ispod klina ostane rupa.

Zato nije loše znati šta nauka kaže o svemu.

Za sada nema dovoljno naučnih dokaza koji pokazuju da alkohol može da zaista pomogne kod mamurluka, pišu na sajtu mentalfloss.com.

Ipak, pošto se simptomi mamurluka javljaju nakon što vaše telo preradi alkohol, ideja ove metode je da se mamurluk može sprečiti ako jednostavno date svom telu još alkohola za obradu. Ali problem je što ne možete da nastavite da pijete zauvek.

Kad u nekom trenutku prestanete s pićem i kad vam u krvi više ne bude alkohola, mamurluk će se pojaviti. Ta čašica sutradan možda može da pomogne, ali zapravo samo odlaže neminovno, kažu stručnjaci. Dakle, ona rupa ispod klina će vas ipak sačekati.

Pritom, ako svoj već preopterećeni sistem nalijete sa još alkohola, velike su šanse da će mamurluk, kad se konačno javi nakon što prestanete da pijete – biti mnogo jači i teži.

Zaključak je da ćete uz metodu klin se klinom izbija kratkoročno možda osetiti olakšanje, ali to je zapravo samo odlaganje neminovnih muka.

Umesto toga bolje je da dan posle probate da pregurate uz dosta vode, jak doručak, najbolje s jajima, i umerenu fizičku aktivnost.

Tu je i odličan recept za smuti sa sajta Harper’s Bazaar uz koji će dan posle žurke biti makar malo lakši. Dovoljno je da pomešate, iseckate i sameljete u blenderu kašičicu kakaoa, pola avokada, jednu malu cveklu, kašičicu meda, jednu jabuku i komadić đumbira. Po želji dodajte malo vode i popijte.

I nadajte se najboljem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom