I konzervirana hrana može da bude zdrava

Konzervirana hrana
Foto: Stephan Schulz / imageBROKER / Profimedia

Početkom pandemije većina ljudi je pored kupovine toalet papira, najčešće kupovala hranu koja može da duže da stoji, a da se ne pokvari, poput one konzervirane, od ribe do drugih vrsta jela.

Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije, prenosi N1.

Rezultat je, na žalost, značajan gubitak nutrijenata, ali jednom kad se konzervira voće ili povrće tako može godinama da stoji, zaštićeno od opasnih mikroorganizama, objašnjava nutricionista dr Džes Kording i otkriva koja je prema mišljenju struke najzdravija konzervirana hrana.

Pročitajte još:

„To su sigurno sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervirane ribe u ishranu ima brojne zdravstvene prednosti“, kaže dr Kording i dodaje:

„Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna.

Konzumirajući konzerviranu ribu unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mono nezasićene masti zdrave za srce“, objašnjava ona za Mind Body Green.

Kako jesti sardine?

Zdravstvene smernice preporučuju dve do tri porcije ribe s niskim udelom žive nedeljno, a dr Kording preporučuje da se sardina pomeša sa testeninom, sirom ili krekerima i konzumira kao međuobrok, a može da se koristiti i za pripremanje salata.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram