Suvo grožđe je zdravo, ali se ne preporučuje svima

suvo grožđe
Foto: - / Digifoodstock / Profimedia

Suvo grožđe sadrži veliku količinu hranjivih sastojaka, a brojna istraživanja pokazala su da konzumiranje manje količine suvog grožđa donosi brojne dobrobiti za organizam. Međutim, ne preporučuje se baš svima.

Postoji nekoliko razloga zašto treba konzumirati suvo grožđe, pišu na sajtu N1.

Pomaže kod zatvora

Verovatno zdravstveno najpoznatija stvar u vezi suvog grožđa je ta da pomažu kod zatvora. To ima veze s činjenicom da se samo 1/4 šoljice suvog grožđa može pohvaliti sa oko dva grama vlakana, što je oko sedam odsto dnevne vrednosti za većinu ljudi. Međutim, vaši individualni zahtevi za vlaknima zavise i od vaših godina starosti i pola.

Pročitajte još:

Na primer, žene do 50 godina trebale bi da unose 25 grama vlakana dnevno, dok bi muškarci tih godina trebali da unose 38 grama vlakana dnevno. Ako imate problema sa probavom svakako bi bilo dobro da ujutru u jogurt ili žitarice dodate i malo suvog grožđa.

Smanjuje rizik od anemije

Anemija, koja je prouzrokovana nedostatkom gvožđa, jedan je od najčešćih nedostataka minerala u organizmu u celom svetu. Ovim nedostatkom pogođeno je više od četvrtine svetske populacije. Anemija se javlja kada se broj crvenih krvnih zrnaca i sposobnost vaše krvi da nosi kiseonik smanji, što može ostaviti osećaj umora i slabosti. U nekim slučajevima može čak i oslabiti rad mozga.

Osim uzimanja dodatka gvožđa, nivo gvožđa možete povećati i ishranom. Iako suvo grožđe nije najbogatiji izvor gvožđa, pola šoljice suvog voća sadrži oko sedam odsto preporučene dnevne količine za žene starosti od 19 do 50 godina, oko 18 miligrama, koje su uglavnom izložene riziku od nedostatka gvožđaa zbog menstruacije, mogu pomoći kod regulisanja gvožđa.

Daje energiju

Budući da suvo grožđe sadrži priličnu količinu šećera, šaka suvog grožđa mogla bi da bude dobar izvor energije. Najbolje ih je pojesti ujutru na prazan želudac ili pre treninga za koji vam je potrebna dodatna energija, piše Eat This.
Smanjenje rizika od srčanih bolesti

Suvo grožđe je puno antioksidansa, odnosno fitonutrijentima poznatim kao fenoli i polifenoli. Ovi antioksidanti mogu da pomognu u uklanjanju slobodnih radikala iz krvi, što je važno jer oni mogu da oštete vaše ćelije i DNK. To može da dovede do velikih zdravstvenih komplikacija, uključujući i bolesti srca.

Povećava šećer u krvi

Nažalost, suvo grožđe imaja i jednu manu. Kao što je već navedeno, one su bogate šećerom i dok to u nekim situacijama može da bude korisno, kod ljudi sa dijabetesom baš i nije dobro.

U 1/4 šoljice grožđa ima 26 grama šećera. Ljudima sa dijabetesom, pogotovo dijabetesom tipa 2, to bi moglo da poveća rizik od hiperglikemije, odnosno previsokog šećera u krvi. Zbog toga, dijabetičari bi trebali da ograniče količinu suvog grožđa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram