Hrskava pita sa jabukama bez glutena sprema se za 10 minuta, a pojede za 5

Foto:Shutterstock

Zdravo, brzo, lako i ukusno.

Napravite ukusnu pitu sa jabukama bez glutena koristeći ovsene pahuljice. Savršen je dezert za hladnije mesece, serviran sa slatkom pavlakom, ili sladoledom. Za ovaj slatkiš vam treba svega desetak minuta za pripremu, a ono što je nabolje od svega je što ćete moći da uživate u njemu bez griže saveti jer ne sadrži ni gluten ni jaja. U toku kišnih i hladnih dana koji nam dolaze, možete da dodate malo toplote domu uz miris jabuka i cimeta.

Pored toga, ovu poslasticu uz manju modifikaciju putera margarinom i odabirom veganskog sladoleda, možete spremiti u toku posta i obezediti sebi, ali i celoj porodici, ukusnu užinu uz čaj ili kafu.

Sastojci:

600 g jabuka, isečenih na kockice od 2 cm

1 kašičica mešavine začina za medenjake ili cimeta

2 kašike šećera

Za gornji sloj

100 g putera, isečenog na kockice

150 g glatkog brašna bez glutena

75 g laganog muskovado šećera (ima ga u prodavnicama zdrave hrane)

3 kašike sitnih ovsenih pahuljica bez glutena

Slatka pavlaka ili sladoled od vanile, za posluživanje

Priprema

Prvi korak

Zagrejte rernu na 190C/170C i uključite ventilator. Stavite jabuku, začin i šećer u šerpu sa 2 kašike vode. Pokrijte i lagano kuvajte 5 minuta dok jabuke ne omekšaju, a zatim prebacite u posudu za pečenje.

Drugi korak

U međuvremenu, umešajte puter u brašno, pa dodajte lagano muskovado šećer, ovsene pahuljice i prstohvat soli. Smesu ravnomerno pospite preko jabuka.

Treći korak

Stavite posudu na pleh i pecite 35-40 minuta dok vrh ne porumeni, a jabuke ne omekšaju. Ostavite da se ohladi 5 minuta pre nego što poslužite sa sladoledom ili slatkom pavlakom.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram