Hrana koja donosi sreću – idealna za prazničnu trpezu

hrana sreća
Foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Nova 2022. godina je pred vratima, pa je vreme da pripremimo meni za novogodišnji doček. U određenim kulturama veruje se da pojedina hrana donosi sreću, stoga nije loše znati šta da dodate na svoj jelovnik.

Običaji se razlikuju od kulture do kulture, ali bez obzira na geografski položaj, najčešće se kao namirnice koje donose sreću doživljavaju grožđe, zeleno povrće, riba, kolači.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je prava namirnica baš za zimske dane, pa je dobro da ga jedete u što većim količinama. Pomoću kiselog kupusa vaš se organizam obogaćuje mnogim poželjnim hranljivim materijama. Pritom, veruje se da zeleno povrće, poput raštana ili kupusa, kao da priziva novčanice.

Torta

Kada torta nije odlična opcija za proslavu? Mnoge kulture imaju specifične novogodišnje kolače. Na primer, Grci uživaju u torti zvanoj Vasilopita, (poznata i kao kraljevska pita ili pita od bosiljka) koja se pravi samo za Novu godinu. Ova grčka novogodišnja torta je slatka i prelivena bademima. Tradicionalno, kolač se peče s novčićem, a onaj ko dobije to parče treba da ima sreće u narednoj godini.

Voće

U filipinskoj kulturi doček Nove godine slavi se uz voće. A koliko vrsta voća za Novu godinu? Dvanaest – da simbolizuju svaki mesec. Filipinci takođe traže okruglo voće, ali mango i lubenica mogu da budu deo novogodišnje trpeze. U Meksiku se grožđe jede u ponoć da simbolizuje godinu koja je pred nama, a širom sveta šipak, simbol plodnosti i rađanja, jede se za novogodišnju noć.

Pšenica i testenina

Pšenica je oduvek bila simbol blagostanja, uspeha i plodnosti. Variva od pšenice, ali i slatka jela od kuvane pšenice samo su neka bez kojih je praznična trpeza u prošlosti bila gotovo nezamisliva.

Zanimljivo je i staro verovanje sa Sicilije koje govori da će u novoj godini nesreća zadesiti sve one koji za Novu Godinu jedu makarone ili bilo koju drugu vrstu testenine osim lazanja, piše klix.ba.

Riba

Bakalar je još od Srednjeg veka popularna praznična hrana. Dugo pre hlađenja i modernog transporta, sušeni bakalar mogao je dospeti u svaki deo Evrope i sveta, pa se tradicionalno jede svuda.

Haringa se takođe tradicionalno konzumira u ponoć u Poljskoj i Nemačkoj, a Nemci često spremaju i šarana.

U Švedskoj se za Novu godinu obično poslužuje smorgasbord s različitim ribljim specijalitetima, kao što je salata od plodova mora.

Japanci u novogodišnjoj noći konzumiraju ikru haringe za veću plodnost, škampe za dugovečnost i sušene sardine za dobru žetvu.

Svinjetina

Postoji verovanje da svinja predstavlja napredak. Pečeno prase posluživano je na Kubi, u Španiji, Portugaliji, Mađarskoj i Austriji.

Šveđani uživaju u kuvanim svinjskim nogama, Nemci u pečenoj svinjetini i kobasicama, a Italijani i Amerikanci takođe prate tradiciju obroka bogatih mastima, što predstavlja bogatstvo i prosperitet.

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram