Hodanjem u vodi do zdrave linije

hodanje u vodi
Hodanje u vodi; Foto: Chris Cheadle / Alamy / Profimedia

Hodanje u vodi je odličan aerobni trening, koji će vam poboljšati kondiciju, pomoći da smršate i zategnete telo, a pritom ćete uživati u moru ili bazenu.

Prednosti hodanja u vodi

Voda je mnogo gušća od vazduha, a otpor prilikom hodanja u vodi omogućava vam da izazovete i ojačate mišiće na načine na koje možda ne biste mogli na suvom. Takođe, zahteva malo više napora, pa je u sagorevanju kalorija efikasnije nego „obično“ hodanje.

S druge strane, radi se o vežbi niskog intenziteta koja ne stvara pritisak na telo, pa je sigurna opcija i trudnice, osobe koje se oporavljaju od povreda, starije osobe…

Studija sprovedena 2015. godine otkrila je i da hodanje u vodi može povećati broj otkucaja srca više nego hodanje na kopnu što može biti dobro za srce i pluća. Još jedna studija pokazala je da hodanje u vodi može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, posebno kod osoba koje tek počinju da vežbaju.

Kako pravilno hodati u vodi

Na početku hodajte u vodi koja je približno u nivou vašeg struka. Fokusirajte se na pravilnu formu, odnosno pazite da su vam leđa ravna, ramena povučena unazad, brada podignuta i da gledate pravo ispred sebe. Dok hodate trudite se da držite torzo uspravnim, bez previše naginjanja na bilo koju stranu. Kada se naviknete na hodanje u ovakvim uslovima možete da pređete u veću dubinu i postepeno povećavate brzinu.
***
Bonus video: Kako do pozitivnih misli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram