Istina ili mit?
Pileća supa jedno je od onih jela koja se bez presedana pripremaju kada smo prehlađeni. Ova tradicija, koja se primenjuje u najrazličitijim kulturama širom sveta, zadržala se i među novim generacijama, koje se kunu u prednosti ovog jela.
Kod nas se obično pravi sa rezancima, ali skoro svaka nacija ima svoju verziju pripreme.
Pileća supa se u svrhe lečenja u Evropi koristi još od 60. godine naše ere, kao izum Pedanija Dioskorida, vojnog hirurga koji je služio pod rimskim imperatorom Neronom, i čiju su medicinsku enciklopediju u pet tomova konsultovali rani iscelitelji duže od jednog milenijuma. Ali njeno poreklo seže hiljadama godina ranije, u drevnu Kinu.
Dakle, s obzirom na to da je sezona prehlade i gripa u punom jeku, vredi se zapitati: Postoji li naučno objašnjenje koja bi potvrdilo da supa zapravo pomaže? Ili služi samo kao utešni placebo, odnosno, da li nam daje samo psihološko olakšanje bez stvarne terapeutske koristi?
Ono po čemu se supa razlikuje i ističe, pored tople tečnosti ispunjene bogatim, slanim ukusima piletine, povrća i rezanaca, jeste „umami“ – peta vrsta ukusa, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog. Često se opisuje kao da ima „mesni“ ukus.
Poboljšan apetit, bolje varenje
Aminokiseline su gradivni blokovi proteina, a aminokiselina glutamat se nalazi u hrani sa ukusom umami. Međutim, nije sva umami hrana meso ili živina – tu spadaju i sir, pečurke, miso i soja sos.
Istraživanja pokazuju da je ukus, kako se ispostavilo, ključan za lekovita svojstva pileće supe. Primećeno je da pacijenti sa oboljenjima gornjih disajnih puteva jedu mnogo manje, ili skoro uopšte.
Ali dokazi sugerišu da ukus umamija u pilećoj supi može da podstakne bolji apetit. Učesnici jedne studije rekli su da su tek osetili glad nakon prvog srka supe sa ukusom umamija koji su dodali istraživači.
Druge studije kažu da umami takođe može poboljšati varenje hranljivih materija. Jednom kada naš mozak oseti umami preko receptora na našim jezicima, tela aktiviraju digestivni trakt koji lakše apsorbuju proteine.
Ovo može smanjiti gastrointestinalne simptome. Iako većina ljudi ne povezuje infekcije gornjih disajnih puteva sa gastrointestinalnim simptomima, istraživanja kod dece su otkrila da virus gripa pojačava bol u stomaku, mučninu, povraćanje i simptome dijareje.
Kada se ovaj inflamatorni proces javi u gornjim disajnim putevima, to rezultira simptomima obične prehlade i gripa, kao što su zapušen nos ili curenje iz nosa, kijanje, kašalj…
Nasuprot tome, niža aktivnost belih krvnih zrnaca u nazalnim prolazima može smanjiti upalu. A posebno su zanimljiva istraživanja koja pokazuju da pileća supa zapravo može smanjiti broj belih krvnih zrnaca koji putuju do upaljenih tkiva. Ona direktno inhibira sposobnost neutrofila, vrste belih krvnih zrnaca, da putuju do zapaljenog tkiva.
Ključni sastojci
Da biste zaista razumeli umirujuće i lekovito dejstvo pileće supe, važno je uzeti u obzir sastojke supe.
Nisu sve pileće supe pune hranljivih lekovitih svojstava. Na primer, kupovnim verzijama pileće supe nedostaju mnogi antioksidansi koji se nalaze u onim koje pripremamo kod kuće. Piletina obezbeđuje telu potpuni izvor proteina za borbu protiv infekcije. Povrće snabdeva široku lepezu vitamina, minerala i antioksidanasa. Rezanci pružaju lako svarljiv izvor ugljenih hidrata koje vaše telo koristi za energiju i oporavak.
Čak i toplina pileće supe može pomoći. Ispijanje tečnosti i udisanje isparenja povećavaju temperaturu nazalnih i disajnih puteva, što oslobađa gustu sluz koja često prati respiratorna oboljenja, kod kojih je prema studijama supa mnogo efikasnija u poređenju sa samo toplom vodom.
Bilje i začini koji se ponekad koriste u pilećoj supi, kao što su biber i beli luk, takođe oslobađaju sluz. Tečnost koja sadrži elektrolite pomaže u rehidraciji.
Dakle, ukoliko želite pileću supu koja će vam pomoći tokom prehlade, opredelite se za domaću varijantu, koja se može pripremiti sa šargarepom, celerom, svežim belim lukom, začinskim biljem i začinima. Ali ukoliko vam treba brža opcija, pogledajte oznaku sa sastojcima i nutritivnim vrednostima i izaberite supe sa raznovrsnim povrćem.
Ukratko, najnovija nauka sugeriše da pileća supa – iako nije lek protiv prehlade i gripa – zaista pomaže u lečenju. Izgleda da je baka opet bila u pravu.
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: