Fizička aktivnost koja je savršen lek za psihičku iscrpljenost

vežbe
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Kada više nemate snage da razmišljate, donosite odluke i vašem mozgu je potreban odmor, postoji rešenje koje vam može pomoći da se izbavite iz ovog stanja za najviše 30 minuta.

Poslednje dve godine smo zbog pandemije provodili vreme ispred ekrana više nego ikad. Kada to kažemo ne mislimo samo na beskrajne sate na telefonu i ispred televizora, već i na rad od kuće na kompjuteru, uz obavezne video sastanke, koji su bili naročito mentalno iscrpljujući. Zbog svega navedenog, uopšte nije iznenađujuće da smo ponekad poželeli da se jednostavno isključimo iz svega i predamo se odmaranju.

Kada nemamo nikakve obaveze, povremene dremke su zaista pravi izbor, ali radnim danima suviše stvari moramo da završimo da bismo sebi dozvolili da slučajno odspavamo duže nego što smo planirali.

Verovali ili ne, najlakše ćete se mentalno relaksirati fizičkom aktivnošću, što su potvrdila mnoga istraživanja, uključujući i sledeće o kojem ćemo više reći u nastavku.

Istraživanje

Učesnici ovog istraživanja dobili su zadatak da rešavaju 60-minutni kognitivno zahtevni test. Nakon njegovog završetka, oni su podeljeni u tri grupe. Oni iz prve grupe su morali da 30 minuta voze sobni bicikl. Druga grupa učesnika je u istom vremenskom periodu radila vežbe istezanja za donji deo tela, a učesnici istraživanja iz treće grupe su gledali jednu epizodu popularne serije, piše City Magazine.

Istraživači su pre i nakon svih ovih aktivnosti testirali kognitivne sposobnosti učesnika eksperimenta, a takođe su izvršili procenu njihovog nivoa raspoloženja, motivacije i umora.

Rezultat

Analizom dobijenih podataka, istraživači su saznali da je aktivnost prve grupe učesnika bila najbolja za mentalni oporavak, iz čega su zaključili da umerena aerobna vežba, kao što je vožnja sobnog ili pravog bicikla, može mnogo brže i lakše izbristriti vaš um i pomoći vam da kasnije budete fokusirani nego vežbe istezanja, koje su značajno manjeg intenziteta, i odmor uz omiljenu seriju.

Dakle, znate šta vam je činiti ako želite da budete manje psihički iscrpljeni u budućnosti. Uskoro nam stiže proleće, pa vas ništa neće sprečiti da se popnete na svoj bicikl i provozate nekoliko desetina minuta po svom kraju. Na taj način ćete i fizički i mentalno ojačati.

BONUS VIDEO: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram