Evo zašto nikada ne treba stavljati hranu u aluminijumsku foliju pre pečenja

Foto: MaddyZ / Alamy / Alamy / Profimedia

Spremanje hrane u aluminijskim šerpama ili tiganjima nije loša stvar, ali problematično je staviti hranu u foliju i potom u rernu, posebno ako je u pitanju kisela ili začinjena hrana.

Istraživanje su pokazala da se aluminijum koji se koristi za kuvanje i pripremu hrane ne pojavljuje samo u foliji. To je najpopularniji materijal za kuvanje u zemljama u razvoju te se njime oblažu lonci i tiganji, a nalazi se ponekad i u kuhinjskom priboru. Nekada je tu ulogu ispunjavao bakar, ali vremenom ga je zamenio aluminijum jer je jeftiniji za masovnu proizvodnju i lakši za čišćenje.

Kuvanje hrane u aluminijskim šerpama ili tiganjima nije loša stvar, ali problematično je staviti hranu u foliju i potom u rernu, posebno kada je u pitanju kisela ili začinjena hrana koja se priprema na visokim temperaturama.

Aluminijum i zdravlje

Foto: Guy Moberly / Alamy / Alamy / Profimedia

Ljudska tela mogu vrlo učinkovito izlučiti male količine aluminijuma. To znači da minimalna izloženost aluminijumu nije problem.

Međutim većina ljudi je izložena i unosi daleko više od ovog preporučenog sigurnog dnevnog unosa. Aluminijum je prisutan u kukuruzu, siru, soli, bilju, začinima i čaju. Osim već spomenutog posuđa za kuvanje, koristi se i u farmakološkim sredstvima poput antacida i antiperspiranata.

Naučnici istražuju predstavlja li preterano izlaganje aluminijumu pretnju ljudskom zdravlju. Na primer, visoke koncentracije aluminijuma otkrivene su u tkivu mozga pacijenata s Alchajmerovom bolešću. Naučnici su ispitivali stare ljude s Alchajmerom i zaključili da je to moderna bolest koja se razvila iz promenjenih životnih uslova povezanih s industrijalizacijom društva.

Aluminijum predstavlja i druge zdravstvene rizike. Studije sugerišu da visok unos aluminijuma može biti štetan za neke pacijente s bolestima kostiju ili oštećenjem bubrega. Takođe smanjuje i stopu rasta stanica ljudskog mozga.

Izbegavajte foliju prilikom kuvanja

Foto: Ralf Liebhold / Alamy / Alamy / Profimedia

S obzirom na sve ove dokazane rizike, važno je odrediti koncentraciju aluminijuma tokom kuvanja. Šerpe i ostalo posuđe skloni su oksidaciji, stvarajući inertni sloj koji sprečava ‘curenje’ aluminijuma u hranu.

Problem je kada ribate šerpe nakon kuvanja, taj se sloj istroši i aluminijum može prodreti u hranu. To se lako može izbeći na način da kad nabavite nove aluminijske posude, nekoliko puta u njima prokuvajte vodu dok podloga ne postane mat. To stvara prirodnu oksidaciju koja sprečava ispiranje.

Možda izgledaju lepše kada su izribane i sjajne, ali mat baza je bolja za vašu hranu i vaše zdravlje. Priprema hrane u aluminijskoj foliji je druga priča. Aluminijska folija je jednokratna i nećete moći stvoriti taj inertni sloj pre njene upotrebe. Istraživanje je otkrilo da je prenos aluminijuma u hranu tokom kuvanja u aluminijskoj foliji iznad dopuštene granice koju je postavila Svetska zdravstvena organizacija.

Aluminijum će češće završiti u hrani, i u većim količinama, kod pripreme jela u kojima ima kiselih i tečnih sastojaka poput soka od limuna i paradajza, nego u onima koje sadrže alkohol ili so. Nivo otpuštanja aluminijuma još više raste kada se hrani dodaju začini. Sve što je kiselo izaziva posebno agresivan proces koji otapa slojeve aluminijuma.

Ovo istraživanje sugeriše da se aluminijska folija ne bi trebala koristiti za kuvanje. Umesto toga, preporučuje se korišćenje staklenog ili porculanskog posuđa kada pripremate pečena jela. Autorka istraživanja napominje da je sigurno zamotati hladnu hranu u foliju, ali ne na duže vreme jer hrana ima rok trajanja, ali i jer će se aluminijum iz folije početi otpuštati u hranu, piše Yahoo News, a prenosi 24sata.hr.

***

Bonus video: Borba protiv nasilja nad ženama: Somborske šnajderke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram