Trikovi s aluminijumskom folijom koji olakšavaju život

Foto: Piotr Wytrek / Alamy / Alamy / Profimedia

Aluminijske folije koriste se za zamatanje hrane, održavanje njihove topline, zadržavanje topline zidova i općenito su odlično rješenje u milijun kućanskih situacija

PROČITAJTE JOŠ

Aluminijske folije su sa jedne strane sjajne, dok je druga strana mat. Da li utiče to na njihovo korišćenje?

Ova razlika nastaje zbog procesa proizvodnje. To znači da u finalnom procesu, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vreme. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna. Druga strana, koja ne bude u kontaktu s tim valjkom, izlazi mat, piše MSN.

Što se tiče ishrane i upotrebe, nema veze na koju stranu ćete je okrenuti. Iako neki proizvođači nelepljivih aluminijskih folija ističu da hrana postavljena na mat stranu i omotana njom na taj način pruža maksimalnu korisnost

U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijska folija će osigurati jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod spremanja hrane.

Listove folije smotajte u kugle i ubacite dve do tri u bubanj pre pranja. One će izazvati više okretanja odeće, zbog čega će postati mekša. Isti trik možete koristiti i u sušilici za veš, a folija je odličan saveznik veša jer ga oslobađa statičkog elektriciteta.

Izgužvajte kuglicu aluminijske folije i ona može poslužiti za ribanje lonaca i posuđa umesto žice.

Alu-folija čisti srebrninu prema sledećem receptu: U činijicu stavite foliju na dno, stavite vodu i dodajte malu kašičicu soli, onda stavite srebrne predmete unutra.

Ostavite da se natope desetak minuta i obrišite suvom krpom.

Za efikasnije glačanje postavite foliju između navlake i daske za glačanje – folija će reflektirati toplinu i glačanje će biti kraće, a uštedjet ćete energiju.

Za oštrenje makaza list folije treba nekoliko puta preklopiti da bi bio ravan te naprosto rezati foliju makazama.

Da biste sprečili veliki gubitak topline pri pečenju na roštilju, prekrijte rešetku komadom folije i držite je 10 min. Odstranite foliju netom pre početka pečenja.

Nakon pečenja istim komadićem lako ćete očistiti rešetku od pepela i masnih naslaga.

Pri bojenju vrata i prozora aluminijska će folija delotvorno zaštititi kvake.

Tokom brzinskog šamponiranja tepiha ne morate pomerati velike komade nameštaja. Dovoljno je njihove donje delove zaštitite komadićima aluminijske folije.

Kućni ljubimci ne podnose osećaj koji im pruža i zvuk koji proizvodi zgužvana folija. Ako želite da ih odviknete od skakanja na garnituru za sedenje, prekrijte je folijom kad god je prazna i za nekoliko dana ljubimci će je sigurno početi da je izbjegavaju.

Za topliji dom u zimskim mesecima stavite komad aluminijske folije iza hladnog radijatora. Čim ga upalite, folija će toplinu usmeravati u prostoriju što neće sprečavati da je upija zid.

Bonus video:

Monika Beluči dama lepota sorti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram