Ishrana Novaka Đokovića je, kako on sam kaže, jedan od ključeva njegovog uspeha. Iako mnogima deluje da je ovaj jelovnik iznad mogućnosti svakog prosečnog građanina, jedna Marijana je isprobala doručak Novaka Đokovića i ubrzo osetila benefite kombinacije ovih namirnica.
Na Tik Tok proflu, Marijana deli recepte za ukusne slatkiše, ali među mnogobrojnim kolačima i tortama, našao se i snimak jednog malog eksperimenta. Ona je odlučila da jedno jutro doručkuje kao Novak Đoković.
Đoković jutro započinje laganim i zdravim doručkom koji često uključuje raznovrsno voće, hleb bez glutena i namaze bez mlečnih proizvoda.
Topla voda s limunom
Poseban akcenat stavlja na hidrataciju, pa jedna od prvih stavki na njegovom meniju je topla voda s limunom. Kako Đoković kaže: „Dan započinjem toplom vodom i limunom kako bih pomogao telu da se detoksikuje i pokrenuo metabolizam.“
Isto je uradila i Marijana, koja u videu prikazuje kako seče limun, a zatim pije jednu čašu ovog soka.
Zeleni smuti
Nakon hidratacije, Novak obično prelazi na nutritivno bogat smuti. Ovaj napitak obično se sastoji od voća, lisnatog povrća, semenki i ponekad biljnih proteina u prahu. Često uključuje superhranu poput spiruline i čia semenki, koje pružaju dodatnu dozu energije i hranljivih materija.
„Smuti je odličan način da brzo unesem mnogo hranljivih materija. Obično koristim voće, povrće i superhranu kako bih osigurao uravnotežen početak dana“, rekao je on.
Marijana je takođe pripremila svoj zeleni smuti, u koji je stavila spanać, krastavac, đumbir i jabuku. „Samo što on još doda neke alge, ali ih ja nemam“, priča ona dok naglašava da joj se ukus njenog smutija ipak dopada.
Granola sa voćem
Đoković izbegava gluten i mlečne proizvode, što, prema njegovom mišljenju, pomaže u održavanju optimalne performanse i smanjenju upala u telu. Koristi hleb bez glutena s avokadom ili puterom od badema, što predstavlja zdraviji izvor masti i proteina, neophodnih za njegove zahtevne treninge.
„Ishrana bez glutena napravila je veliku razliku u mom životu i karijeri. Osećam se lakše, energičnije, a vreme koje mi je neophodno za oporavak mi je znatno kraće.“
Nakon tople limunade i smutija, Novak jede ovsenu kašu ili granolu s orasima, semenkama i bobičastim voćem. Ova kombinacija mu pruža postepeno oslobađanje energije, što je ključno za njegove jutarnje treninge.
„Granola s bobičastim voćem je odlična opcija za doručak. Dugo ostanem sit, hranljiva je i održava mi visok nivo energije satima.“
Marijana je poslušala i ovaj Novakov savet. Ona se opredelila za veganski jogurt u koji je dodala domaću granolu, malo orašastih plodova, kupine, krušku, šljivu i dinju.
„I moram priznati da mi se ovo jako dopada. Tako da ovog laganom doručku dajem čistu desetku“, zaključila je ona na kraju.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: