Doktor Pape dijeta s kojom mršaviš dok spavaš

Foto: Credit line: Deepak Verma / Alamy / Alamy / Profimedia

Evo kako da izgubiš kilograme noću.

Doktor Detlef Pape, internista i nutricionista osmislio je dijetu koja deluje dok spavate.

Pape dijeta se zasniva na saznanju da je sagorevanje masti tokom spavanja posebno efikasno, ali da je opšte odricanje od ugljenih hidrata, kao i kod dijete sa malo ugljenih hidrata, teško sprovesti u svakodnevnom životu. Zato se ova dijeta zasniva na dovođenju tela u režim sagorevanja masti samo uveče i smanjenju rezervi viška težine dok spavate.

Ishrana kroz ceo dan mora da bude tako koncipirana da odvajate različite tipove namirnica.

Doručak treba da vam da energiju. Ručak treba da bude zdrav – mešavina različitih tipova namirnica, ali bez ugljenih hidrata. Dakle belančevine, minerali, vitamini, masnoće (nezasićene).

Večera je ono zbog čega ćete zapravo gubiti kilograme i sastoji se od belančevina s vlaknima. Samo meso, termički obrađeno i nemasno, sa povrćem koje sadrži mnogo celuloze bez masnoća i ugljenih hidrata bilo koje vrste.

Ukupno su dozvoljena tri obroka tokom dana, svaki sa pauzom od pet sati između. Planom ishrane je predviđeno da ujutru uglavnom jedete ugljene hidrate, a uveče hranu bogatu proteinima.

Plan ishrane Pape dijete

Doručak:

Možete jesti kiflice, musli, voće ili džem. Voda je kao i obično preporučljiva, kao i čajevi, ceđeni sokovi i kafa.

Ručak:

Za ručak možete jesti šta god želite, ali trudite se da ovaj obrok bude zdrav. Najvažnije je da budete siti. Nakon jela doktor Pape savetuje da ubrzate metabolizam nekom sportskom aktivnošću ili šetnjom.

Večera:

Uveče su ugljeni hidrati tabu tema. Umesto toga unestite namirnice bogate proteinima kao što su: nemasno meso, morska riba, proizvodi od soje, kao i sveže povrće i salata. Voće nije preporučljivo zbog frukoze koju sadrži.

I mali savet – što ranije večerate, vaše telo će imati više vremena za sagorevanje masti tokom noći.

***

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram