Dnevni raspored uzimanja suplemenata za najbolji efekat

suplementi
Foto: GARO/PHANIE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Posebno u ovo doba godine, gledamo kako da što bolje ojačamo imunitet da bismo se sačuvali od raznih bolesti i virusa. Na tom putu, osim dovoljno sna, vežbanja i balansirane ishrane, ulogu imaju i suplementi vitamina koje uzimamo u apoteci. Ipak, vrlo je važno kada i kako njih uzimati u toku dana ako bismo da deluju najbolje moguće.

Gvožđe: Uz ručak ili večeru

Stručnjaci kažu da bi gvožđe bilo idealno uzimati na prazan stomak, ali budući da je poznato da ume da izazove mučninu, to nije pametno. Zato i za gvožđe i za neke druge suplemente savetuju da ih uzimamo uz obrok jer ćemo ih tako bolje razgraditi.

Takođe, kofein i mleko mogu da ometaju apsorpciju gvožđa, pa ga nemojte uzimati ujutru kada pijete čaj ili kafu ili jedete žitarice sa mlekom.

Magnezijum: Pre spavanja

Magnezijum ima dosta prednosti jer nam od njega, između ostalog, jačaju kosti, prolaze bolovi u mišićima, dobar je za zdravlje srca, a i odličan je za san. Zato je magnezijum najbolje uzimati pre spavanja – tada će se telo taman dovoljno opustiti, pa ćete ujutru biti odmorniji.

Vitamin C: Uz obrok svakog dana u isto vreme

Vitamin C je jedan od glavnih stubova našeg imuniteta, između ostalog, jer se uz njega oslobađamo toksina iz tela. Ipak, treba s njim paziti jer može da izazove mučninu ako se konzumira na prazan stomak.

Zato pokušajte da vitamin C uzimate sa hranom svakog dana u isto vreme, tako da vam to postane navika. Inače, tačno vreme nije presudno budući da se ovaj vitamin brzo rastvara u telu.

Vitamini B kompleksa: Ujutru

Više vitamina iz B grupe čuvaju naše telo od mnogih opasnosti, a idealno vreme da ih uzmemo je pre podne, tj. ujutru. Ovi vitamini daju energiju koja nam treba baš na početku dana i zato je jutro pravo vreme za vitamine B grupe.

Kalcijum: Pola ujutru, pola uveče

Ako uzimate kalcijum svaki dan da bi vam kosti bile jake, podelite dozu na dva dela i uzmite polovinu ujutru, a drugu polovinu uveče.

Previše kalcijuma odjednom može da izazove probleme kod onih koji imaju povećan rizik od kamena u bubregu. Ženama starijim od 50 godina i muškarcima preko 71 godine potrebno je 1.200 mg kalcijuma dnevno, a mlađim muškarcima i ženama oko 1.000 mg dnevno. Iako možete dobiti kalcijum iz hrane, uključujući mlečne proizvode, suplementi mogu popuniti sve praznine. Ali imajte na umu da se samo 500 do 600 mg kalcijuma može apsorbovati odjednom, piše thehealthy.com.

Vitamin D: Sa istim obrokom svaki dan

Ljudi koji nemaju dovoljno vitamina D mogu biti izloženi većem riziku od krhkih kostiju, gojaznosti, dijabetesa i drugih hroničnih stanja, pa i teških bolesti poput raka. Vitamin D je poznat kao vitamin sunca jer ga naše telo proizvodi kao odgovor na sunčevu svetlost. Zimi ga ne dobijamo dovoljno prirodnim putem, pa ga osim hranom, u ove dane unosimo i suplementima.

Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima, tako da ga treba uzimati sa – zdravim mastima, kažu stručnjaci. Što se doba dana tiče – nema pogrešnog trenutka, sve dok vitamin D uzimate uz odgovarajuću hranu poput orašastog voća, semenki (recimo, lana i susama), avokada, jaja…

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram