Deset razloga da danas pojedete jabuku

Foto: Humberto Carreno / INSTAR Images / Profimedia

Jabuka na dan je dovoljna da izbegnete lekara, kaže stara izreka. Ovo ukusno i jeftino voće zaista čini mnogo "usluga" našem organizmu.

Nema ko se nije iznervirao kada na pitanje ‘šta ima slatko’ čuje odgovor ‘uzmi jabuku’. Ipak, da smo znali sve prednosti koje konzumacija jabuka donosi našem zdravlju, verovatno bismo spustili loptu.

Evo deset odličnih razloga da danas pojedete jabuku.

Pročitajte još:

Pomaže u mršavljenju

Razlog tome je što jabuke sadrže dve stvari koje pomažu da duže ostanete siti – vlakna i vodu. Prema studiji objavljenoj u Appetite, pojedinci koji su jeli kriške jabuka pre obroka osećali su se sitije i jeli su u proseku 200 kalorija manje od onih koji nisu jeli jabuke pre obroka.

Unapređuje naše neurološko zdravlje

Uprkos tome što su studije koje to potvrđuju rađene samo na životinjama, rezultati su obećavajući i za ljude. Studija na pacovima objavljena 2019. godine u časopisu Clinical Nutrition Experimental otkrila je vezu između kvercetina koji se nalazi u jabukama i njegovih zaštitničkih efekata na um.

Čini se da sadržaj jabuke pomaže neuronima u mozgu da ostanu živi i nastave da funkcionišu.

Foto:Zoran Lončarević
Jača imunitet

Konzumacija jabuka takođe može pomoći u jačanju imunološkog sistema, što je od presudnog značaja u pandemiji. Na tome moramo zahvaliti ponovo kvercetinu koji se nalazi u kori jabuke. Ne samo da deluje na jačanje imuniteta, već je zapaženo i da smanjuje upale, tako da je bolje ne oljuštiti jabuku pre jela.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Ne samo da je dokazano da jabuke smanjuju rizik od srčanih bolesti, već su i flavonoidi pronađeni u jabukama povezani sa 20 odsto manjim rizikom od moždanog udara. Plus, jabuke sadrže rastvorljiva vlakna koja pomažu u snižavanju holesterola – još jedna dobrobit za srce.

Poboljšava zdravlje creva

Pektin, probiotik za koji je utvrđeno da ima direktnu vezu sa održavanjem zdravih creva, nalazi se u jabukama. Još jedan razlog da danas smažete bar jednu.

Smanjuju rizik od kancera

Naročito ako ste pušač, redovna konzumacija jabuka mogla bi igrati ulogu u prevenciji karcinoma pluća. Škola za javno zdravlje Univerziteta Harvard kaže da „fitohemikalije i vlakna u jabukama imaju antioksidativne efekte koji mogu zaštititi DNK ćelije od oštećenja, koje prethodi raku“.

Pročitajte još:

Smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2

Samo nekoliko jabuka nedeljno ima pozitivan uticaj na smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Međutim, jedenje jabuka svaki dan može imati još veće koristi kada je prevencija ove bolesti u pitanju. Studije su pokazale da su oni koji su svakodnevno jeli jabuku smanjili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 28 odsto u poređenju sa onima koji nisu često jeli ovo voće.

Smanjuje holesterol

Vlakna u jabuci igraju veliku ulogu u snižavanju nivoa holesterola u telu. Studije su pokazale da sok od jabuke nema isti efekat na holesterol kao konzumacija svežeg voća, što dovodi do zaključka da su rastvorljiva vlakna ključna u snižavanju holesterola.

Ublažava simptome astme

Ako imate astmu, svakodnevna konzumacija jabuke mogla bi pomoći da se vaši simptomi ublaže. Studija koja je objavljena u časopisu Advances in Nutrition, a koja je uključivala više od 68.000 žena, otkrila je da su žene koje su jele više jabuka imale za 10 odsto manji rizik od astme.

Izbeljuju zube

Prema studiji PLOS ONE, žvakanje jabuke direktno utiče na uklanjanje zubnih naslaga i na kraju čini vaše zube beljim. Jabuke su zvanično najjeftinije sredstvo za izbeljivanje zuba.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram