Da li sve vreme pogrešno odlažemo jaja?

jaja
Foto: Sergey Tolmachev / Alamy / Alamy / Profimedia

Čini se da postoji ispravan i pogrešan način čuvanja jaja. Stoga, dobro je znati odgovor na pitanje šta bi trebalo izbegavati prilikom skladištenja jaja.

Kvalitet i sigurnost jaja opada svakim danom stajanja, ukoliko ih držimo na sobnoj temperaturi. Preciznije, u jednom danu 5 do sedam puta brže propadaju u odnosu na jaja u frižideru. Preporučuje se da jaja uvek konzumiramo što je pre moguće, te da ih kupujemo sveža. Takođe, pazimo da prilikom rukovanja jajima nema većih temperaturnih promena, jer to uzrokuje pojavu vlage, što za posledicu ima povećanje broja mikroorganizama na spoljašnjoj strani ljuske. Važno je i da se jaja čuvaju u originalnoj ambalaži koja mora biti suva i čista.

Jaja bi trebalo pravilno postaviti u ambalažu, s vrhom okrenutim nadole, ukoliko je verovati informaciji na stranici Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije. Na široj strani nalazi se mehur vazduha koji nastaje hlađenjem nakon izleganja. Kako jaje stari, njegova veličina se povećava. Tupi deo jajeta podložan je razvoju bakterija, jer je broj pora veći nego u drugim delovima ljuske jajeta. Bakterije ne vole proteine, što pored dve vlaknaste membrane pruža još jedan sloj zaštite, piše City Magazine.

Sa druge strane, žumance je bogato hranjivim sastojcima i tamo bakterije mogu uspeti. Kako se mehur vazduha širi, to omogućuje da se one približe žumancu. Kada se jaje okrene naopako, to sprečava da mehur dođe u dodir sa žumancetom ili da pukne, što smanjuje rizik od kvarenja jajeta, objašnjava zoolog na stranici sciencefocus.com.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram