Da li je šetnja dovoljna fizička aktivnost?

Žena, devojka, šetnja, Da li je šetnja dovoljna fizička aktivnost
Foto: Shutterstock

Hodanje je oblik fizičke aktivnosti pogodan za sve generacije i s brojnim pozitivnim učincima. Ali, mnogi se pitaju da li je šetnja dovoljna rekreacija, a razlog je taj što je ponekad potcenjena. U tom slučaju, teza je da to nije dovoljno intenzivan oblik vežbanja da bi mogao doneti značajne promene. Sa druge strane, nekima je to samo izgovor za izbegavanje vežbanja. Bilo da naginjete jednoj ili drugoj strani, predlažemo vam da pročitate reč Stefani Mensor, koja je po zanimanju lični trener.

Šetnja ima mnogo pozitivnih učinaka koji se ne odnose samo na izgled, već i na celokupno zdravlje. Svaka šetnja smiruje i oslobađa od stresa. Dosledno hodanje, u kombinaciji sa zdravim načinom života, može pomoći u poboljšanju zdravlja srca, ali i u gubitku težine, ako je to vaš cilj. Pola sata ove aktivnosti dnevno već donosi prve vidljive rezultate.

Pored toga, može se izvoditi bilo gde i nije vam potrebna dodatna oprema, a i odlična je društvena aktivnost. Naravno, moguće je i pojačati intenzitet i prilagoditi trening hodanja za postizanje određenih ciljeva. Lako ga možete kombinovati s drugim oblicima vežbanja za jačanje određenih mišićnih grupa.

Kako vam šetnja može doneti najviše koristi:

1. Ako vam je hodanje jedini oblik rekreacije, šetajte 30 minuta dnevno. Takođe, možete početi postupno: na primer, s 10 minuta dnevno i polako povećavati minutažu.

2. Postupno povećajte intenzitet, jer je brzo hodanje izvrsno za zdravlje srca i krvnih sudova, a naravno i brzim hodanjem trošite više energije. Možete početi s intervalima: pet minuta brzog hodanja, pet minuta laganog hodanja… Dok ne dođete do vremena koje ste postavili kao cilj. Kada postane lako, produžite vreme brzog hodanja.

Žena, devojka, šetnja, Da li je šetnja dovoljna fizička aktivnost
Foto: Shutterstock

3. Uključite hodanje uzbrdo, što će pokrenuti više mišića.

4. Takođe, dodajte tegove, koje možete postaviti oko članaka ili ih držite u rukama.

5. Vremenom možete dodati i ranac na leđima.

6. Polako produžavajte vreme ovakvog treninga.

Da li vi volite da šetate ili više preferirate neki drugi oblik fizičke aktivnosti?

BONUS VIDEO: Joga vežbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram