Lagani letnji kolač sa smokvama i sirom lako se pravi, a ulepša svaki dan.
Sastojci:
Podloga:
175 g integralnog keksa
90 g maslaca
Smokva pire:
250 g svežih smokava
50 g šećera
50 ml vode
1 vanilin šećer
1 kesica želatina
Krem od sira:
400 g kremastog sira
300 g slatke pavlake
vanilin šećer
Dekoracija:
smokve i jedan keks
Priprema:
Keks sameljite, pa pomešajte sa omekšanim maslacem.
Utisnite ravnomerno u dno kalupa za tortu. Ohladite u frižideru.
Zatim operite smokve, isecite na komadiće i pomešajte u sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Kuvajte da omekšaju, oko 10 minuta, pa ih izgnječite kroz sito kako biste izvukli što više soka, a rešili se krupnijih delova.
Želatin pripremite po uputstvu sa kesice. Kada se otopi, pomešajte sa smokva pireom.
Kremasti sir pomešajte sa vanilin šećerom i slatkom pavlakom, pa miksajte da dobijete gust, jednolični krem. Sipajte pire, pa još izmiksajte.
Preko podloge od keksa prelijte krem i sve zajedno ohladite najmanje šest sati.
Tankim nožićem tortu odvjite od obruča. Obruč skinite, tortu ukrasite svežim smokvama i usitnjenim keksom i poslužite hladnu.
Ovu tortu možete čuvati do tri dana u frižideru.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA