Čizkejk sa smokvama: Neodoljiva letnja poslastica

Čizkejk, smokve, smokva, kolač
Foto: Shutterstock

Lagani letnji kolač sa smokvama i sirom lako se pravi, a ulepša svaki dan.

Sastojci:

Podloga:

175 g integralnog keksa

90 g maslaca

Smokva pire:

250 g svežih smokava

50 g šećera

50 ml vode

1 vanilin šećer

1 kesica želatina

Krem od sira:

400 g kremastog sira

300 g slatke pavlake

vanilin šećer

Dekoracija:

smokve i jedan keks

Priprema:

Keks sameljite, pa pomešajte sa omekšanim maslacem.

Utisnite ravnomerno u dno kalupa za tortu. Ohladite u frižideru.

Zatim operite smokve, isecite na komadiće i pomešajte u sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Kuvajte da omekšaju, oko 10 minuta, pa ih izgnječite kroz sito kako biste izvukli što više soka, a rešili se krupnijih delova.

Želatin pripremite po uputstvu sa kesice. Kada se otopi, pomešajte sa smokva pireom.

Kremasti sir pomešajte sa vanilin šećerom i slatkom pavlakom, pa miksajte da dobijete gust, jednolični krem. Sipajte pire, pa još izmiksajte.

Preko podloge od keksa prelijte krem i sve zajedno ohladite najmanje šest sati.

Tankim nožićem tortu odvjite od obruča. Obruč skinite, tortu ukrasite svežim smokvama i usitnjenim keksom i poslužite hladnu.

Ovu tortu možete čuvati do tri dana u frižideru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA