Čišćenje stana sagoreva kalorije kao kardio

kalorije čišćenje stana
Foto: THIS IS THAT PRODUCTIONS - Album / Album / Profimedia

Raspremanjem i čišćenjem stana ili kuće možete da sagorite velik broj kalorija i to može da se uporedi s manjim treningom, možda čak i boljim, u svakom slučaju korisnijim, kažu nemački zdravstveni stručnjaci.

Prosečnim čišćenjem stana možete lako da sagorite više kalorija nego tokom kraćeg vežbanja“, kaže fitnes trener Henri Ciplajevs, koji svim skepticima poručuje da ne podcenjuju korist koju bi mogli da imaju od ovih, ne tako omiljenih, kućnih poslova, prenosi N1.

Najbolji način da se prisilite na raspremanje je da pustite muziku koja vam odgovara i usput pomalo zaplešete, pa ćete jedva i primetiti da zapravo čistite stan. On tvrdi da je to izvrsna alternativa ako niste skloni bavljenju nekim sportom.

Uostalom, bolje je kretati se onako kako vama odgovara nego se prisiljavati na vežbanje koja vam je odbojno.

Trener, takođe, otkriva da bi, ukoliko želite imate ravan stomak, možda bilo bolje da prošetate nego da radite trbušnjake.

Predlaže i da nakon završetka radnog dana pešačite na svežem vazduhu umesto da se odmah po dolasku u stan smestite u fotelju.

Naravno, u međuvremenu vam neće škoditi da napravite nekoliko čučnjeva ili sklekova.

Ciplajevs tvrdi da je tokom dana mnogo kratkih perioda „praznog hoda“ tokom kojih možete da uradite nekoliko jednostavnih vežbi, na primer dok čekate da vam prokuva voda za za kafu.

Kada je u pitanju raspremanje stana, količina kalorija koju sagorite radeći kućne poslove iznenađujuće je velika.

Tako se, primer dok perete prozore možete da sagorite i 320 kalorija na sat ako posao obavljate intenzivno.

Ukoliko koristite merdevina, baš kao i u slučaju stepenica pojačavate izdržljivost, a pokreti koje činite dok nastojite da dohvatite gornji deo prozora da biste ga očistili, deluje kao svojevrsno istezanje.

Da biste očistili donji deo prozora ponekad ćete morati da se sagnete, a zatim ponovno ustanete da biste ih do kraja izglancali, što ima efekat poput čučnjeva u teretani.

Imajte na umu da 15 minuta čišćenja sagoreva oko 200 kalorija, dok ribanje pločica za isto vreme može da sagori 75 kalorija, pri čemu jačate i bicepse.

Navedeni podaci odnose se na osobu tešku oko 70 kilograma.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA