Uvedite ovu promenu da biste ubrzali mršavljenje

emili ratrajkovski
Emili Ratajkovski, Foto: David Krieger / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ovakva strategija mršavljenja dugoročno bi mogla da da bolje rezultate.

Određeni režimi poput smanjenja broja kalorija, dijeta s niskim udelom ugljenih hidrata, a visokim udelom proteina ili autofagija mogu pomoći pri mršavljenu, ali istraživači sada kažu da bi kombinovanje, tačnije, smenjivanje takvih režima prehrane moglo davati još bolje rezultate nego svaki od njih posebno, piše N1.

U studiji, čiji rezultati su objavljeni u časopisu Nutrition, istraživači su posmatrali 227 odraslih, koji su tražili medicinsku pomoć pri mršavljenju i pritom im je savetovano da prate neki od gore navedenih režima prehrane. Njih 154 nakon nekog vremena se prebacilo na drugi od ta tri režima, a na kraju i na treći. Tokom režima autofagija i dalje su jeli ishranu koja je bila bogata proteinima, a siromašna ugljenim hidratima.

Oko 78 odsto ispitanika izgubilo je pet odsto telesne mase kada su pratili samo jedan režim ishrane, dok nije bilo razlike u izgubljenim kilogramima zavisno od režima na kojem su bili. Oni koji su smenjivali ta tri plana ishrane gubili su gotovo dvostruko telesne mase od toga. Taj rezultat sugeriše da je efektivnije kombinovati, odnosno smenjivati ta tri režima nego se striktno držati jednog.

“Može da bude vrlo izazovno držati se samo jednog režima i upravo to je često razlog zašto ljudi odustaju”, kaže glavna autorka studije Rebeka Kristensen. “Zbog toga je vrlo ohrabrujuće videti da ovakva izmena režima ima efekta. Za mnoge ljude jednostavnije je menjati režim ishrane nego se stalno držati jednog”, dodaje.

***
Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram