Četiri namirnice koje neurolog preporučuje za očuvanje zdravlja mozga

Foto: Shutterstock

Zdrave i ukusne.

Prirodno je da se vaš mozak menja kako starite. Tokom kasnijih godina života verovatnije je da ćete doživeti promene koje utiču na vaše veštine razmišljanja, planiranja i rešavanja problema, kao i na vaše pamćenje i sposobnost razumevanja složenih koncepata.

I dok se male kognitivne promene smatraju normalnim aspektom starenja, neki ljudi prolaze kroz ozbiljnije kognitivno opadanje povezano sa starenjem. No bez obzira na to trpi li vaš mozak blage ili veće promene, vaša ishrana može igrati veliku ulogu kada govorimo o zdravlju mozga, piše Gloria.hr.

Dr Kiran F. Rajneš, neurolog na Univerzitetu Ohio State Wexner Medical Center, otkrio je za Eat This, Not That! koje namirnice odabrati za kognitivno zdravlje.

Riba

Ako ste ljubitelj morskih plodova, uključivanje više ribe u vašu ishranu, posebno masne, korisna je navika koju treba usvojiti.

„Dve porcije ribe nedeljno su odlične za zdravlje mozga budući da su omega-3 masne kiseline korisne u ponovnoj izgradnji mijelina, izolacije oko mozga“, kaže on.

Zapravo, jedno istraživanje iz 2020. objavljeno u časopisu Frontiers in Aging Neuroscience pokazalo je da konzumacija ribe može poboljšati pamćenje tokom vremena i celokupnu kogniciju i kod zdravih osoba.

Orašasti plodovi

Oni spadaju među najzdravije namirnice i pridonose boljitku celog organizma. Verovatno ni sami niste svesni koliko šaka orašastih plodova može poboljšati zdravlje vašeg mozga. Naime, jedna studija koju je proveo časopis Advances in Nutrition otkrila je da su studenti u dobi od 18 do 25 godina koji su konzumirali 60 grama oraha dnevno imali bolje kognitivne performanse i kritičko razmišljanje od onih koji ih nisu jeli.

„Ako možete tolerisati orašaste plodove, oni mogu sprečiti oštećenja na mozgu obnavljajući masne kiseline i vitamin E“, kaže dr Rajneš.

Foto: Shutterstock

Bobičasto voće

Konzumiranje svežeg voća i povrća na dnevnoj bazi je nešto što doktor preporučuje svojim pacijentima jer mnoge od tih namirnica sadrže vitamin C kao i korisne antioksidanse za obnavljanje moždanog tkiva i staničnih membrana.

Osim toga, on posebno preporučuje dodavanje bobičastog voća u ishranu jer ono ima mikronutrijente, mikroelemente i visok nivo antioksidansa koji su korisni za popravak i vraćanje funkcije mozga.

Studija objavljena u časopisu Neural Regeneration Research navodi da je redovni unos voća bogatog flavonoidima (sadrži ga bobičasto voće) povezan s odlaganjem Parkinsonove bolesti.

Ista studija navodi da je bobičasto voće sposobno modulirati signalne puteve uključene u upalu, preživljavanje ćelija, neurotransmisiju i povećanje neuroplastičnosti. Neuroprotektivni učinci bobičastog voća na neurodegenerativne bolesti povezani su s fitohemikalijama kao što su antocijanin, kofeinska kiselina, katehin, kvercetin, kempferol i tanin.

ovsena kaša
Foto:Shutterstock

Kurkuma

Ako želite poboljšati ukus svojih jela i usput ojačati zdravlje svog mozga, preporučujemo vam da odaberete kurkumu.

„Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, poznat je kao sredstvo protiv starenja, raka i uopšte pomaže u održavanju pamćenja“, kaže doktor.

Nova studija, nedavno objavljena u časopisu American Journal of Geriatric Psychiatry, pruža dodatne dokaze da može zaštititi mozak. Autor studije dr Geri Smol iz Centra za dugovečnost na Kalifornijskom Univerzitetu i kolege testirali su kurkumin na 40 odraslih osoba u dobi između 51 i 84 godine, od kojih su svi imali blage probleme s pamćenjem. Tokom 18 meseci su bili nasumično raspoređeni u jednu od dve grupe.

Na početku studije, svi su bili podvrgnuti standardnim kognitivnim testovima, koji su ponavljani svakih šest meseci tokom studije, kao i na kraju studije. Rezultati su otkrili da su ispitanici koji su uzimali kurkumin dva puta dnevno pokazali 28-postotno poboljšanje u testovima pamćenja, dok oni koji su uzimali placebo nisu pokazali značajna poboljšanja.

Ispitanici koji su primali kurkumin takođe su doživeli blago poboljšanje raspoloženja, za razliku od onih koji su uzimali placebo.

Iako ovi saveti pomažu za zdravlje mozga, ako sumnjate da vi ili vaši voljeni možda doživljavate značajne kognitivne promene, najbolje je razgovarati s lekarom.

***

BONUS VIDEO: Najskuplji med na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram