Samo jedna kašika ove namirnice dnevno zaštitiće ceo organizam

Foto: Monika Mlynek / Alamy / Alamy / Profimedia

Uradite nešto dobro za sebe.

Način na koji tretirate svoje telo tokom života može da utiče na to kakvo će vam zdravlje biti u zlatnim godinama.

Neki faktori su van naše kontrole, kao što je genetika, ali imamo kontrolu nad onim što jedemo – a dobra ishrana je osnova za zdravo starenje.

Dodavanje jedne kašike lanenog semena vašoj svakodnevnoj ishrani, na primer, može imati dosta pozitivnih efekata na organizam.

Laneno seme je bogat izvor zdravih masti i drugih korisnih hranljivih materija, a starijim osobama se preporučuje da jedu četiri do pet porcija orašastih plodova i semenki nedeljno.

Sadrži hranljive materije povezane sa prevencijom bolesti

Laneno seme je bogato fitonutrijentima, lignanima, tokoferolima i ferulnom kiselinom, koji svi imaju antioksidativna svojstva.

„Ovi antioksidansi smanjuju rizik od hroničnih bolesti koje su tipično povezane sa starenjem, kao što su rak, bolesti srca, moždani udar, dijabetes i bolest bubrega“, kaže dr Dana Elis Hunes sa UCLA, za LiveStroger.

laneno seme
Laneno seme, Foto: Gonzalo Calle / Alamy / Alamy / Profimedia

Bogato je omega-3 masnim kiselinama

Laneno seme je bogato omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za zdravo starenje, prema Harvard T.H. Chan školi javnog zdravlja.

„Omega-3 su korisne za zdravlje srca i imaju antiinflamatorni efekat, što je neophodno za zdravo starenje“, kaže dr Hunes.

Povrh svega, lignani u lanenom semenu su povezani sa snižavanjem holesterola i krvnog pritiska, prema Američkom udruženju za srce.

Sadrži proteine za zdravlje mišića

Protein je ključna hranljiva materija za borbu protiv prirodnog gubitka mišića koji se javlja tokom vremena. Starijim odraslim osobama je potrebno više proteina u ishrani da bi sačuvali i povećali mišićnu masu.

Laneno seme se sastoji od do 30 procenata proteina. Dve kašike mlevenog lanenog semena sadrže 2,6 grama proteina.

***

BONUS VIDEO: Nega kože puževima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram