Pet navika u ishrani koje najviše štete vašim crevima

Foto: Shutterstock

Zdravlje creva veoma je važno za funkcionisanje našeg organizma. Osim za varenje, ona su važna i za naš imunitet i druge procese u telu.

Saznajte u nastavku našeg teksta koje sve navike u ishrani negativno utiču na zdravlje creva.

Obilni obroci

Da li ste primetili da nakon previše obilnog obroka osećate sito, ali ste istovremeno tromi i fali vam energije. To se dešava jer su vam creva preopterećena zbog velikog unosa hrane, a vaše telo veći deo svoje energije usmerava na varenje obroka.

Nedovoljan unos tečnosti

Za normalno funkcionisanje creva potrebno je dosta tečnosti. Samo u debelom crevu skladište se 4 litre tečnosti. Ono je upravo rezervoar tečnosti za naše telo, kada ne pijemo dovoljno vode. S druge strane, taj proces može dovesti do mnogih problema, kao što su, na primer, zatvor i intestinalna opstrukcija.

Preveliki unos šećera

Nije greh jesti slatko, ali je važno da konzumirate hranu sa šećerom u umerenim količanama. Preveliki unos šećera, naime, može izazvati upale u telu, a takođe i u digestivnom sistemu. Istovremeno šećer loše utiče na crevnu floru, što može dovesti do problema sa varenjem.

Foto:Shutterstock

Nedovoljan unos vlakana

Vlakna su ta koja omogućavaju zdravo i efikasno varenje, zbog čega je veoma bitno da redovno unosite namirnice bogate njima, kao što su, na primer, pasulj, brokoli, avokado i jabuke.

Preveliki unos prerađene hrane

Prerađena hrana sadži dosta soli, šećera i nezdravih masti. Sve to loše utiče na crevnu floru, a samim tim i na varenje. Ako želite da izbegnete bolesti digestivnog trakta, naš savet je da se uzdržite od konzumiranja suhomesnatih proizvoda, pašteta, keksova, grickalica i druge nezdrave hrane, piše City magazin.

Bonus video: Joga vežbe

;

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram