Četiri fitnes zablude

Fitnes i ishrana 11. dec 202123:51 > 12. dec 2021 08:53
Foto: Shutterstock

Među mnogobrojnim savetima o dijetama, mršavljenju i rekreaciji, čovek se lako izgubi, a različita mišljenja i teorije uzrok su brojnim zabludama o vežbanju. Evo nekih najčešćih.

Od stepera raste zadnjica

Nije istina. Mnoge se žene boje da im od vežbanja na steperu zadnjica neće biti samo čvršća, već i veća, ali to je glupost. Postoje dve vrste mišićnih vlakana – spora mišićna vlakna koja se koriste prilikom dugotrajnih aktivnosti i ne mogu da se povećaju, i brza mišićna vlakna, koja se aktiviraju kad je za obavljanje rada potrebno više od 25% vaše maksimalne snage i koja se, ako ih redovno opterećujete, šire. Vežbanje na steperu zahteva izdržljivost i opterećuje spora mišićna vlakna, dakle, posledica vežbanja je čvrsta, a ne velika zadnjica.

Veća je korist od vežbanja ujutru

Ne, to nije tačno. Ko vežba, troši kalorije bez obzira na doba dana. Ako vežbate ujutru, pojedite bar pola banane pre treninga, jer su ujutro premale rezerve ugljenih hidrata “spremljene” u jetri i mišićima.

Što više trčiš, pre ćeš smršati

Nije istina! Aktivnosti poput biciklizma i trčanja samo kratkotrajno stimulišu metabolizam. Da bi se izgubilo na težini potrebno je uvesti i treninge snage kako bi se povećala mišićna masa i potstaklo dugotrajno sagorevanje energije, piše Ljepotaizdravlje.ba.

Joga nije sport

Joga i njene mnoge varijante često se predstavljaju kao prijatne tehnike opuštanja, ali mnoge varijante joge, poput Power Yoge, itekako sagorevaju kalorije. Osim što praktikovanje joge potsiče sagorevanje masnoća, joga je zaslužna i za zategnuto telo i ravan stomak.

BONUS VIDEO: Joga vežbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram