Bobičasto voće koje ubrazava oporavak nakon treninga

Foto.shutterstock

Crna ribizla je zanemareno voće, zahvaljujući privlačnosti i šarmu blistavih rođaka poput jagode i maline.

Prema maloj studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, oni koji žele da poboljšaju performanse trčanja ili jednostavno žele da se brže oporave, mogli bi da razmisle o dodavanju crne ribizle u svoju svakodnevnu ishranu, piše Index.

Naučnici su angažovali 27 muškaraca i žena za studiju u kojoj odabrani učesnici nisu bili naviknuti na trening snage.

Polovina je uzimala placebo, dok je druga polovina primala dozu od 300 mg ekstrakta crnog ribiza u periodu od 11 dana, pri čemu se jedna kapsula uzimala jednom dnevno tokom sedam dana pre vežbanja, jedna se uzimala pre izvođenja biceps uvijanja, a jedna se uzimala jednom dnevno četiri dana nakon treninga.

Foto.shutterstock

Nije iznenađujuće da su oni koji su uzimali ekstrakt doživeli brži oporavak mišićne funkcije nego u grupi koja je primala placebo. Grupa s ekstraktom takođe je povratila snagu mišića unutar 24 sata u poređenju sa 72 sata za one koji su uzimali placebo.

Rezultati sugerišu da bi konzumacija crne ribizle mogla smanjiti upalu i oksidativni stres – štetan hemijski proces u vašem telu – nakon napornog treninga snage.

Ostale namirnice koje sadrže iste materije kao i crna ribizla su trešnje, kupine, borovnice, šipurak i crveni kupus. Takođe je potrebno reći da je važno konsultovati se sa sportskim lekarom pre nego što u ishranu dodate bilo kakve dodatke ili ekstrakte.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram