Ishrana igra jednu od ključnih uloga u zdravom životu, a ono što jedemo, uključujući i razne biljke i začine, može da utiče i na upale u našem organizmu.
Na prisustvo upale u telu ukazuju upalni markeri, a mnoge studije su dokazale da postoje namirnice koje smanjuju njihov broj. Portal Zadovoljna.hr donosi devet biljaka i začina koji mogu da pomognu u borbi protiv upala.
Đumbir
Đumbir je ukusan začin istovremeno ljutog i slatkog ukusa. U njemu možete uživati na razne načine – u svežem, suvom ili đumbiru u prahu.
Izvan kulinarske upotrebe ljudi su ga hiljadama godina koristili u tradicionalnoj medicini za lečenje brojnih stanja. Među njima su prehlada, migrena, mučnina, artritis i visoki krvni pritisak.
Đumbir sadrži više od 100 aktivnih supstanci koje su verovatno odgovorne za njegove zdravstvene učinke, među kojima je i pomoć u smanjenju upala u telu.
Analiza 16 studija sprovedenih na 1.010 učesnika otkrila je da je uzimanje 1.000 do 3.000 mg đumbira dnevno tokom 4 do 12 nedelja značajno smanjilo upalne markere u poređenju s placebom.
Druga istraživanja su proučavala učinke uzimanja 500 do 1.000 mg đumbira dnevno kod ljudi s osteoartritisom, degenerativnim stanjem koje uključuje upalu zglobova. Studije su otkrile da đumbir može smanjiti upalne markere, kao i bolove u zglobovima i povećati njihovu pokretljivost.
Prednost đumbira je njegova svestranost i lakoća kombiniranja s raznim jelima, od variva do salata.
Beli luk
Beli luk je popularan začin intenzivnog mirisa i ukusa. Ljudi ga hiljadama godina koriste u tradicionalnoj medicini za lečenje artritisa, kašlja, zatvora, infekcija, zubobolja i još mnogo toga.
Većina zdravstvenih blagodati belog luka dolazi od njegovih sumpornih supstanci, koje, čini se, imaju protivupalna svojstva.
Analiza 17 studija, koje su uključivale više od 830 učesnika i trajale od 4 do 48 nedelja, otkrila je da su ljudi koji su uzimali beli luk u nekom obliku imali značajno smanjen nivo upalnog markera CRP u krvi.
Druge studije su pokazale da beli luk može da pomogne u podizanju nivoa antioksidanata u telu, dok istovremeno reguliše markere koji podstiču upale.
I beli luk je poput đumbira svestran i jednostavan za dodavanje u jela.
Kurkuma
Kurkuma je začin popularan u indijskoj kuhinji, ali njegova popularnost proširila se širom sveta. Ima više od 300 aktivnih supstanci, a glavni je antioksidant kurkumin, koji ima moćna protivupalna svojstva.
Brojne studije su pokazale da kurkumin može da blokira aktivaciju NF-kB, molekuli koja aktivira gene koji podstiču upalu.
I studije su pokazale da uzimanje kurkumina znatno smanjuje upalne markere u poređenju s uzimanjem placeba. Pokazalo se i da kurkumin osobama s osteoartritisom ublažava bolove.
Nažalost, kurkuma sadrži samo 3 odsto kurkumina, koji telo ne apsorbuje dobro. Zato je kurkumu dobro konzumirati sa sveže mlevenim crnim biberom, koji sadrži piperin, i uz pomoć njega povećava apsorpciju kurkumina i do 2.000 posto.
Kardamom
Kardamom je začin iz jugoistočne Azije. Ima složen slatkasto-pikantan ukus.
Istraživanja sugerišu da i uzimanje kardamoma može da smanji upalne markere, a jedno istraživanja pokazalo je i da on povećava antioksidativni status za 90 odsto.
Osmonedeljno istraživanje sprovedeno na 80 osoba s preddijabetesom pokazalo je da uzimanje 3 grama kardamoma dnevno značajno smanjuje upalne markere. Takođe, u trajanju od 12 nedelja, sprovedeno je istraživanje na 87 osoba s nealkoholnom masnom jetrom i pokazalo se da su oni koji su uzimali kardamom imali znatno smanjen nivo upalnih markera.
Ovaj bogati začin složenog ukusa izvrstan je dodatak varivima.
Crni biber
Crni biber je poznat i kao kralj začina jer je popularan u celom svetu. Tradicionalno, ljudi su ga koristili za lečenje određenih zdravstvenih stanja poput astme, probavnih i želudačnih tegoba.
Istraživanja sugerišu da crni biber i njegov glavni aktivni sastojak piperin mogu da igraju ulogu u smanjenju upala u telu.
Kod životinja s artritisom piperin je pomogao kod smanjivanja oticanja i upala zglobova. Miševima s astmom i sezonskim alergijama pomogao je da se smanje crvenilo, učestalost kijanja i razni upalni markeri.
Međutim, bitno je naglasiti da su na ljudima sprovedena ograničena istraživanja i mora ih biti još kako bi se proverili učinci na ljude.
Radi se, inače, o širokodostupnom začinu koji je jednostavan za dodavanje ishrani.
Ginseng
Ginseng je biljka koja se u Aziji koristi već hilajdama godina, a cenjena je zbog lekovitih svojstava.
Dve najpoznatije vrste su azijski i američki ginseng, koji se razlikuju u učincima i količinama aktivnih sastojaka. Azijski je navodno okrepljujući, a američki opuštajući.
Ginseng se povezuje s mnogim blagodatima za zdravlje, uglavnom zbog aktivnih spojeva koji se nazivaju ginsenozidi. Njihovi učinci uključuju smanjenje upale u telu.
Između ostalog, analiza devet studija u kojima je učestvovalo 420 ljudi s povišenim nivoom CRP-a pokazala je da uzimanje 300 do 3.000 mg ginsenga dnevno tokom 4 do 8 nedelja znatno smanjuje njegov nivo.
Ginseng je takođe jednostavno uključiti u ishranu. Njegovo korenje možete iskoristiti za čaj ili ga na primer dodati u supu.
Zeleni čaj
Zeleni čaj popularni je biljni čaj koji ljudi hvale zbog dobrobiti za zdravlje.
Ova biljka prepuna je zdravih sastojaka koji se nazivaju polifenoli, a koje su, sudeći prema ispitivanjima, blagotvorni za mozak i srce. Oni ljudima pomažu i da izgube telesnu masnoću, kao i za smanjenje upala.
Studije sprovedene na životinjama pokazale su da zeleni čaj pomaže u smanjivanju znakova upale povezanih s ulceroznim kolitisom i Hronovom bolešću.
Čini se da su polifenoli zelenog čaja korisni i za upalna zdravstvena stanja poput osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, Alchajmerove bolesti, bolesti desni, pa čak i određenih karcinoma.
Listovi zelenog čaja široko su dostupni i čaj je lako skuvati, a kao dodatak ovom čaju možete probati maka prah.
Ruzmarin
Ruzmarin je mirisna biljka mediteranskog porekla.
Istraživanja su i za njega pokazala da može da pomogne u smanjenu upale. Veruje se da je to zbog visokog sadržaja polifenola.
Šestonedeljno istraživanje na 62 osobe s osteoartritisom pokazalo je da svakodnevno pijenje čaja s visokim udelom ruzmarinske kiseline značajno smanjuje bol i ukočenost i povećava pokretljivost u kolenima, u poređenju s placebom.
U ispitivanjima sprovedenim na životinjama pokazalo se da ruzmarinska kiselina smanjuje upalne markere kod mnogih upalnih stanja među kojima su atopijski dermatitis, osteoartritis, astma, bolesti desni…
Ruzmarin je mnogima omiljen začin koji se slaže s mesom poput govedine, janjetine i piletine.
Cimet
Cimet je ukusni začin koji se dobija iz kore drveća iz porodice Cinnamomum. Dve glavne vrste cimeta su cejlonski i kasija cimet.
Ljudi ga hiljadama godina cene zbog zdravstvenih svojstava.
Analiza 12 studija sprovedenih na više od 690 učesnik apokazala je da uzimanje 1.500 do 4.000 mg cimeta dnevno tokom 10 do 110 dana znatno smanjuje upalne markere. Takođe, redovno uzimanje cimeta smanjilo je i nivo CRP-a.
Bitno je naglasiti da je cimet siguran u malim količinama, dok previše cimeta može biti opasno. Naime, cimet, posebno kasija cimet, ima visok nivo kumarina, sastojka koji je povezan s oštećenjem jetre kada se konzumira u prevelikim količinama.
Prosečna odrasla osoba ne bi smela da unosi više od 2,5 grama cimeta dnevno. Dakle, kako biste izbegli štetne nuspojave, koristite ga umereno.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: