„Bila sam morbidno gojazna, a sad sam fitnes model“

mršavljenje gojaznost
Foto:printscreen/Instagram

Devojka iz Arhusa u Danskoj nekad je bila klasifikovana kao morbidno gojazna i imala 121 kilogram. Danas ona radi kao fitnes trener i model sportske odeće, nakon što je za četiri godine izgubila više od polovine svoje težine.

Porcije na kašičicu

Matilda Broberg (22) počela je da mršavi tako što je izbacila nezdravu hranu, strastveno vežbala i pratila takozvanu dijetu na kašičicu.

Naime, ona bi izmerila kašičicom ono što jede kako bi se uverila da veličine porcija nisu veće od dlana. To joj je zapravo pomoglo da prevari mozak da pomisli da jede više nego što je zaista jela.

U jednom iskrenom intervjuu je opisala koliko je bolno odrastati kao gojazno dete. Rekla je da je propustila sve ono u čemu su učestvovali njeni prijatelji, poput plivanja i trčanja. Više od svega, plašila se da ne bi mogla da ih prati. Čak joj je i odlazak u zabavne parkove ponekad izazivao tugu, pišu na sajtu ca.style.

„Plašila sam se da idem na rolerkoster jer nisam mogla da stanem u sedište“, rekla je Matilda.

Ipak, tek nakon što je videla svoju fotografiju sa jednog školskog nastupa, postala je svesna da mora da smrša. Nije želela da takva ide na fakultet.

„Nikada u životu nisam bila mršava – uvek sam bila gojazna. Ali jednog dana mi je bilo dosta. Osetila sam se zarobljenom u tom telu, a onda sam počela da mrzim sebe“, rekla je Broberg.

Nije bilo lako, ali Matilda je počela potpuno da menja svoje navike u ishrani i vežbanju. Tipična njena ishrana pre nego što je smršala bila je prava hrana za gojenje – lepinje sa puterom i komadići čokolade za doručak, ogromne salate od testenina sa kalorijskim prelivom i sendviči sa sirom na žaru za ručak i špagete bolonjeze prelivene sirom i nekoliko čaša mleka za večeru. Grickala je ogromne kese čipsa, čokolade i kolače. Sve u svemu, unosila je oko 3.500 kalorija dnevno. Inače, ženama je potrebno u proseku oko 1.700 kalorija na dan.

„Verovatno sam imala stomak kao konj jer sam se svih tih godina prejedala mnogo više nego što je trebalo“, priznala je.

Sa 121 kg prešla na 56

Pre devet godina Broberg je započela svoje neverovatno putovanje ka mršavljenju. Imala je 16 godina, težila je 121 kilogram i imala indeks telesne težine (BMI) 40,6. Inače, osobe sa BMI većim od 40 se smatraju ozbiljno gojaznim, kod zdravih osoba je od 18,5 do 24,9.

Na tom putu ona je, osim takozvane dijete na kašičicu, i vežbala – od jeseni 2014. do leta 2015. radila je šest puta nedeljno, a danas vežba najmanje tri puta nedeljno. Pored toga, ona je promenila svoje obrasce ishrane.

Za doručak je konzumirala malo nemasnog grčkog jogurta, granolu sa niskim udelom šećera i bananu, za ručak domaću supu, a za večeru bi pojela malo salate ili neko povrće. Izbacila je čips i čokoladne grickalice, a u ishranu unela jabuke i proteinske pločice.

Do septembra 2015, sa 20 godina, pala je na neverovatnih 56 kilograma. Onda je malo povećala težinu i otišla na 67 kilograma, pre svega jer je počela da diže tegove.

Operacija viška kože

„Nakon što sam smršala, moj stomak je izgledao isto veliki kao i kad sam bila jako gojazna, bio je i dalje pun nataloženog sala i zaista sam ga mrzela“, rekla je u intervjuu.

Nakon ekstremnog gubitka težine, Broberg se 2015. odlučila operaciju koju joj je platla država, a kako bi se rešila viška kože.

Nakon operacije Matilda je nastavila da vežba i pojačala dizanje tegova.

„Zapamtite ovo – ako treba da smršate, vaša koža neće pratiti ostatak tela. Počnite da dižete tegove i izgradite mišiće nakon što smršate. Tako ćete moći da zategnete kožu što je više moguće jer dobijate mišiće“, savetuje Matilda.

Danas ona radi kao lični trener i model sportske odeće i svojom transformacijom inspiriše hiljade drugih da skinu nezdrav višak kilograma.

„Ako ja to mogu, možete i vi. Sve je moguće ako dovoljno želite – nikada nemojte prestati da verujete u sebe i ostanite jaki“, rekla je ona nedavno.

Kazala je i kako ne postoji pravo vreme za mršavljenje i zato treba jednostavno samo početi i nikada se ne osvrtati.

„Biće teško i činiće vam se kao kao beskrajan put, ali uspećete ako jednostavno ne odustanete.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA