Beograđanka nije pila kafu 21 dan i ne veruje u reakciju svog organizma

Foto:Nova.rs

Naročito me je iznenadio dan kad se sve završilo.

Nakon sedmodnevne VMA dijete na kojoj sam bila dva puta u životu i petodnevnog detoksa, na red je došlo i izbacivanje kafe na 21 dan. Okej, nikada nisam bila istrajna u nečemu skoro mesec dana (sem u vezama), tako da je ovaj izazov sa kafom za mene stvarno predstavljao nešto veliko.

Zapravo, prvo sam htela da izbacim šećer iz ishrane na 21 dan, a onda sam nakon tri dana ukapirala da mi to predstavlja veliki problem, a ja ne želim sebe da uvaljujem u velike probleme, te sam pojela veliku palačinku sa kremom i prekršila ovo pravilo.

Dakle, počela sam svoju etapu života bez kafe.

Slušala sam razna iskustva kako mojih drugarica, tako i ljudi sa interneta da im se nakon 21. dana očistilo lice, da su smršali, bolje spavali, imali više energije… pa reko hajde da vidim šta će se meni desiti.

Pre nego što vas uvedem u moje tri nedelje bez kafe – mala napomena: pila sam obavezno jutarnju filter kafu, a onda bih u toku dana popila još dve, tri. Nekada su to bile turske, nekada espreso s mlekom, a neretko i filter.

Prvog dana ruka mi je mahinalno krenula ka šolji za kafu. Dobar pokušaj, ali ne. Taj dan je prošao kao i prethodni – ništa nisam primetila. Ni drugog dana nisam osetila nikakvu promenu.

Trećeg dana me je ujutru malo bolela glava, a posle podne mi se spavalo. Želja za kafom i dalje lebdi tu negde u vazduhu.

Od četvrtog dana sam počela da doručkujem. Inače, ujutru nikada nisam jela jer me kafa zasiti i creva mi budu mirna do 11, 12 sati. Sada sam jela čim ustanem, a kafu sam zamenila biljnim čajem ili vodom s limunom.

Iskreno, dobro sam se osećala od kad sam počela da doručkujem. Napokon sam imala tri redovna obroka, koja su bila manje više u isto vreme svakog dana.

Prva nedelja je prošla sa manjim glavoboljama i sa uvođenjem doručka.

Onda je došao tmuran, kišovit ponedeljak i moja jutarnja smena. Imala sam ogromnu želju da popijem jaku, veliku šolju kafe, za koju sam mislila da će rešiti sve moje probleme koji su me čekali početkom sedmice, ali ne. Ne želim da prekrišim pravilo. Popila sam čašu vode i doručkovala sam. Glava me je malo bolela.

Tokom druge nedelje primetila sam da mi stomak više nije naduven. Počela sam da pijem dosta vode i bila sam dobro raspoložena. Glava me nije bolela.

Treće nedelje nisam imala želju za kafom.

Primetila sam da sam pila puno vode, zapravo to i nije toliko puno, ali za nekog ko je pio čašu dnevno, dva litra vode jesu.

Poslednje nedelje nisam osećala nadutost u stomaku, mada kada sam radila test intolerancije na hranu kafa mi je po njemu strogo zabranjena i onda sam shvatila da nisam bezveze bacila 1.600 dinara na vađenje krvi, već da treba da počnem da poštujem spisak „zabranjenih“ namirnica.

Elem, koža mi je bila ista, masna T zona, bubljice su se pojavile par dana pred ciklus. Smršala sam doduše tri kilograma, mada ne verujem da je to do kafe, koliko do praktikovanja redovnih obroka.

Pa da sumiram – najveći problem mi nije predstavljalo izbacivanje jutarnje kafe, već one kafe koju praktikujem posle posla sa drugaricama uz trač partije. Dešavalo mi se par puta da naručim kafu, pa se ugrizem za jezik i brzo izgovorim „ceđena pomorandža“ ili „neki voćni miks“.

Svanuo je 22. dan. Krenula sam da pripremim kafu, ali mi se nije ni pila. Svejedno, skuvala sam je. Popila dva gutljaja i prosula. Nije mi prijala.

Posle posla sam naručila espreso s mlekom, jedva sam ga popila.

Sledećeg dana nisam ni pomislila na kafu. Doduše ni na doručak.

Tokom četvrte nedelje popila sam možda dve, tri kafe i to za pet dana, još sa mlekom. Inače izbegavam kafe s mlekom. Želela sam da nastavim s doručkom. Dobro mi ide. I dalje doručkujem i popijem jednu kafu u toku dana, mahom posle podne. Nekada je čak i preskočim.

***

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram