Prepoznajte na vreme intoleranciju na ugljene hidrate

intolerancija na ugljene hidrate
Foto: TOPSTAR / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ako ste se u prošlosti borili sa viškom kilograma ili tu bitku i dalje vodite, postoji velika verovatnoća da ste osetljivi na ugljene hidrate. Šta to tačno znači?

Iznenađujuće je saznanje da postoje ljudi koji su osetljivi na njih i imaju preterani fiziološki odgovor na šećere i ugljene hidrate.

Oni intenzivno žude za skrobom i slatkišima, a karakteriše ih nemogućnost da se zasite koja dovodi do prejedanja i rezultira brzim skladištenjem masti.

Pročitajte još:

Da, tako snažna reakcija na ugljene hidrate zaista postoji i mogla bi da bude zavisnost od ugljenih hidrata.

Ako sumnjate da i vi pripadate ovoj grupi, postoji način da utvrdite da li imate i simptome koji su karakteristični za ovu vrstu osetljivosti.

Simptomi

Ukoliko ste gojazni, u vašoj porodici neko od članova ima dijabetes tipa 2, pre svega roditelji ili braća i sestre ili često žudite za slatkišima ili skrobom, trebalo bi da razmislite o ovoj vrsti osetljivosti i to proverite.

Jedete kada su pod stresom, a najviše se debljate u području trbuha ili imate potrebu da spavate sat vremena nakon što pojedete grickalice ili obrok bogat ugljenim hidratima, takođe može da ukaže na ovu osetljivost.

Pročitajte još:

Neki od simptoma su i ti da kada jedete međuobrok bogat ugljenim hidratima, imate problema s ograničavanjem količine koju ćete pojesti ili često i dalje osećate glad nakon obroka.

Ovo je jedan od načina na koji možete sami da proverite da li osetljivost postoji, međutim, test krvi je ipak merodavniji kao i razgovor sa lekarom. To će vam značiti i pomoći da hranom, odnosno unosom pravih sastojaka i adekvatnim savetom lekara kontrolišete osetljivost na ugljene hidrate,navodi Eat This, Not That. 

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram