Bakin trik za pitu od višanja zbog kojeg nijedna nije kao njena

Wild Strawberries / Alamy / Alamy / Profimedia

Zauvek će mirisati na ljubav.

Kada kuća zamiriše na šećer u prahu i svežu, mekanu i najukusniju pitu sa višnjama, znam da je baka provela celo jutro u kuhinji i da me čeka omiljeni doručak uz čašu mleka. Miris detinjstva se zadržao i do dan danas, kada svaki put na poziv da joj stižemo vadi ovaj trik iz rukava, pa već pri ulasku u dvoršite osećam kako mi se topi u ustima savršeno slatko-kisela kombinacija šećera, sira, višanja (ili malina). Ne znam ni sama koliko puta sam se žalila da me boli stomak, i koliko puta sam ćerki sklanjala tanjir, jer jedno je sigurno, na jednom ili dva parčeta se niko ne zadrži.

Višnje
Foto: Elena Hramova / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo je jedan od nekoliko njenih najboljih recepata, koji nema ko ne voli od naših ukućana. Verovatno zato što je u 5 slatkiša koje nam je ikad spremala, ali istina je da je svaki od njih bolji od prethodnog, i da se nikad nije desilo da joj ne ispadnu savršeno. S tim u vezi nikad je nisam ni pitala za detaljan recept, jer bi ionako samo prokomentarisala kako je „zbućkala šta je imala“, ali i mene nije preterano interesovalo. Jer njena pita je uvek bila kao vremenska mašina za mene, u jednom zalogaju me vraćala u bezbrižne dane, kada bih na kuhinjskom pultu ubacila u sebe nekoliko parčića i istrčala napolje. Sada ih ja i moja ćerka jedemo u deset uveče na istom tom pultu, nakon njenog celodnevnog igranja u istom dvorištu.

Iako ne mogu da se pohvalim da ću naslediti neki debeli srpski kuvar od bake, našla sam maleni papirić, zlata vredan. Na njemu je nečitko i u brzini ispisan recept koji sam toliko dugo tražila, a u jednom je bila u pravu, zaista sve već imamo u kuhinji.

Sastojci:

– 500 grama kora

– 4 jaja
– 2 kisela mleka
– 2 čaše šećera
– 1 čaša griza

– 1 čaša ulja
– 1 prašak za pecivo
– voće po želji

Priprema:

Prvo umutite 4 belanca sa šećerom, dok se ne stvori čvrst sneg. Nakon toga dodajte jedno po jedno žumance, a svako ponaosob mutite kratko. Nakon toga ide ulje i pomalo umutite. Posle toga dodajte dva kisela mleka – što je ujedno i babin trik, jer po originalnim receptima se koristi jogurt. Na kraju dodajte griz i umešajte polako špatulom. Baka na kraju sipa jedan prašak za pecivo. Potom priprema pleh i podmazuje sa malo ulja, vadi tri kore, svaku premazuje napravljnim filom i poslednju puni voćem. Bitno je da se uglovi dobro saviju, kako sav sok ne bi iscurio. Višak voća koji ostane prelijte preko kora. Peći na 200 stepeni dok ne porumeni.

Prijatno!

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram